Antidepresivi više nego dvostruko povećavaju rizik od samoubojstva djece i adolescenata

Antidepresivi se ne bi trebali propisivati djeci ili adolescentima, tvrde autori nove opsežne studije.

Istraživači su proveli sustavni pregled svih dostupnik podataka – uključujući 70 ispitivanja u kojima je uspoređivan učinak antidepresiva s placebom – s ciljem da se otkrije kako su antidepresivi povezani sa samoubojstvom, samoubilačkim ponašanjem, agresivnim ponašanjem i akatizijom – vrstom agitacije ili nemira povezanih s antidepresivima (Stalni obrazac nervoznih pokreta poput vrtenja nogu, ljuljanja, tapšanja rukama ili nogama ili nemogućnosti da se na duže vrijeme zadrži ista pozicija).

U jednom od tih ispitivanja, istraživači su otkrili da antidepresivi udvostručuju rizik od agresivnog ponašanja i suicidalnog ponašanja među djecom i mlađim odraslim ljudima, piše Science Nordic.

Suicidalno ponašanje uključuje suicidalne misli i pokušaj da se samoubojstvo izvrši, kao i mnoge tipovi samoozlijeđivanja poput rezanja žila na zglobovima.

‘Preporučamo minimalnu upotrebu antidepresiva kod djece, adolescenata i mladih odraslih, jer čini se da je više ozbiljnih ozlijeda (od antidepresiva) i kako je njihov učinak ispod kliničke relevantnosti’, piše Joanna Moncrieff, viši znanstveni kolega na psihijatriji University College London, u uvodniku koji prati studiju.

‘Još uvijek postoje psihijatri koji niječu da antidepresivi mogu dovesti do samoubojstva u djece, što je apsolutno nevjerojatno. Mislim da je neodgovorno koristiti antidepresive u djece i adolescenata’, rekao je koautor Peter Gøtszche, koautor nove studije i direktor Nordic Cochrane Centre na Rigs Hospital, Danska.

Rezanje zapešća neusporediva sa samoubojstvom

Novi rezultati ne iznenađuju Anne Katrine Pagsberg, kliničku izvanrednu profesoricu i glavnu liječnicu na Child and Adolescent Center, Copenhagen University Hospital, Danska.

‘Svjesni smo ovog rizika – to nije ništa novo za nas’, rekla je Pagsberg.

‘Dugo smo svjesni da može postojati povećanje kod suicidalnih tendencija, naročito kod djece i mladim odraslima. Svi naši pacijenti se pomno motre na ovo, a obitelji obavještavaju o rizicima’, rekla je.

Antidepresivi nisu prva linija obrane

Pagsberg napominje da su nacionalne smjernice u Danskoj jasne oko toga da antidepresivi ne bi trebali biti prva linija obrane i da bi uvijek trebalo ići usporedo s psihosocijalnim interevencijama gdje se pacijenti pomno motre na znakove ili negativno ponašanje.

Pagsberg naglašava da ne možete usporediti suicidalno ponašanje sa samoozlijeđivanjem.

‘Akcija samoozlijeđivanja je ozbiljan simptom. No mlad čovjek koji si razreže ruku ne treba nužno namjeravati izvršiti samoubojstvo’, rekla je.

‘Ova meta anliza pokazuje povećan sveukupni rizik samoubojstva i samoozlijeđivanja kod djece i adolescenata liječenih s antidepresivima u usporedbi s placebom, no bez jasnog odgovora što točno doprinosi ovakvom povećanom riziku’.

3% djece pokazalo suicidalno ponašanje

Simon Hjerrild s Odjela za depresiju i tjeskobu na Sveučilištu Aarhus u Danskoj, slaže se da samoozlijeđivanje i pokušaj izvršenja samoubojstva nisu direktno usporedivi.

‘Mnogim samoubojstvima će prethoditi suicidalno ponašanje, no u ovoj studiji se također kategorizira samoozlijeđivanje kao pokušaj samoubojstva. To ima malo smisla u stvarnom svijetu jer velik broj pacijenata koji se samoozlijeđuje ili ima suicidalne misli nema želju da umre ili da to radi na tome’, kaže Hjerrild.

Niti jedno dijete niti mladi odrastao čovjek iz 70 pregledanih ispitivanja nije počinio samoubojstvo. 3% njih pokazalo je suicidalno ponašanje, u usporedbi s 1% u placebo grupi.

‘No beskorisno je reći da nema veze između suicidalnog ponašanja i suicida’, rekao je Peter Gøtszche.
‘Nema sumnje da suicidalno ponašanje povećava rizik od samoubojstva i postoje druge studije u kojima su djeca zapravo počinila samoubojstvo zbog nuspojava lijekova’, rekao je.
Novi rezultati objavljeni su u British Medical Journal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.