Sastojak brokule može usporiti rast stanica raka dojke

Studija je otkrila da sastojak brokule može odgoditi rast stanica raka.

Isti sastojak pronađen je u raznom kupusnjačkom povrću – uključujući kineski kupus, prokulice, cvjetaču i kupus – a ovo je povrće najučinkovitije u najranijim fazama rasta stanica raka.

Pronađeni spoj zove se sulforafan, koji se povezuje s prevencijom raka u ranijim studijama. Istraživači s Oregon Health and Science University and Oregon State University utvrdili su da sulforafan može biti koristan u odlaganju rasta stanica raka, piše Tech Times.

Profesorica Emily Ho s OSU’s College of Public Health and Human Sciences objašnjava da su na prvu htjeli vidjeti da li dodaci sulforafana mogu promijeniti epigenetske mehanizme povezane s rakom i mogu li se ovi lijekovi dobro podnositi.
U kliničkim ispitivanjima bile su uključene 54 žene koje su imale neregularne mamograme. Ženama je dan ili placebo ili sulforafan dodatak prehrani. Količina sulforafana u ispitivanju bio je ekvivalent otprilike jednoj šalici brokula.

‘Ovo je vrlo ohrabrujuće. Tradicionalno se misli da je dijetetski pristup ograničen u prevenciji raka, no ovo demonstrira da može pomoći usporiti rast postojećih tumora’, rekla je glavna autorica studije Ho.

Sulforafan sprečava enzime histon deacetilaze (HDAC), a otkrića pokazuju pad na markerima u rastu stanica raka. Rezultati ispitivanja ukazuju da sulforafan može odgoditi rast stanica raka.

‘Postoji značajan dokaz o vrijednosti zeljastog povrća u prevenciji raka’, dodala je Ho, inače direktorica OSU College of Public Health and Human Sciences’ Moore Family Center for Whole Grain Foods, Nutrition and Preventive Health.

‘Opstrukcija poboljšava tumorsko supresivne gene, koji su često neaktivni u stanicama raka’.

Sulforafan bi se mogao uključiti u konvencionalne metode terapija raka poput prevencije razvoja raka, odgađanje rasta stanica raka i izbjegavanje recidiva. Istraživački je tim izrazio da su potrebne veće studije za analizu odgovora na doze sulforafama kao i ispitati učinke drugih dodataka ili hrane koja sadrži ovaj sastojak.

Studija je objavljena u Cancer Prevention Researh s potporom National Institute of Environmental Sciences, National Cancer Institute and the National Institutes of Health.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.