Rezultati T stanične terapije: Izliječeni gotovo svi pacijenti s rakom krvi

Znanstvenici tvrde da su postigli izvanredan uspjeh s dizajniranjem stanica imuniteta koje targetiraju specifičnu vrstu raka krvi. Ovo su nalazi prvog kliničkog ispitivanja.

Među nekoliko desetaka pacijenata, koji bi do kraja života imali još samo nekoliko mjeseci, rano eksperimentalno ispitivanje koje je upotrijebilo T stanice imunološkog sustava da targetiraju karcinom, polučilo je izvanredne rezultate, piše Guardian.

U jednoj studiji, 94% sudionika s akutnom limfoblastičnom leukemijom u potpunosti je ostalo bez simptoma. Pacijenti s drugom vrstom raka krvi imalo je stopu odgovora veću od 80%, a više od polovine sudionika doživjelo je potpunu remisiju.

Na godišnjem sastanku American Association for the Advancement for Science istraživač Stanley Riddel rekao je:

‘Ovo je slučaj bez presedana u medicini, da budem iskren, da dobijemo takve stope odgovora u ovom rangu kod pacijenata s vrlo naprednim rakom krvi’.

Kako bi administrirali terapiju T stanicama, liječnici su uklonili stanice imunološkog sustava iz tijela pacijenata, označili ih s ‘genetski modificiranim receptornim’ molekulama koje targetiraju specifične vrste raka, kao što druge T stanice targetiraju gripu ili infekciju. One se tada vraćaju u tijelo pacijenta.

(T-stanice inače su bijele krvne stanice koje su zadužene za detektiranje stranih ili abnormalnih stanica, što uključuje i rak, ali u ovom slučaju reakcija tijela nije dovoljno brza da se uklone tumori. S vremenom T-stanicama broj padne toliko da se ne mogu boriti s tumorima, koji mogu i potpuno izbjeći imunološki sustav. Tada se liječnici okreću imunoterapiji.)

‘Postoje razlozi da budemo otpimistični, postoje razlozi da budemo pesimistični’, rekao je Riddell, s Fred Hutchinson Cancer Research Center u Washingtonu.

Riddel dodaje da znanstvenici vjeruju da smanjenje doza T stanica može reducirati rizik nuspojava.

‘Riječ je o pacijentima koje je svaka terapija iznevjerila. Većina pacijenata u našem istraživanju imala bi još dva do pet mjeseca života’.

S više nade izišla je znanstvenica Chiara Bonini, hematologinja na San Raffaele University u Milanu, koja kaže da ovakve stope remisije nije vidjela u ovakvim ispitivanjima preko 15 godina.

‘Ovo je uistinu revolucija. T stanice su živući lijek i posebno imaju potencijal u našem tijelu za naš cijeli život’.

Za sada, testovima se targetira samo određeni rak krv i znanstvenici daju na znanje da je potrebno još radova na temu tumora kao i praćenja koliko dugo pacijenti ostaju u remisiji.
Stanice raka ponekad se neopaženo sakriju kao dio tjelesnog obrambenog mehanizma, ili ih jednostavno preplave i odbace imunološki sustav u petu brzinu.

‘Stanični proizvod’

Terapija T stanicama često se smatrala kao posljednja opcija zbog toga što reprogramiranje imunološkog sustava može dovesti do opasnih nuspojava, uključujući sindrom otpuštanja citokina – preopterećenost obrambenih stanica.

Sve u svemu, 20 pacijenata imalo je simptome groznice, hipotenzije ili neurotoksičnosti zbog ovog sindroma, a dva su pacijenta umrla, no znanstvenici su zamijetili da je kemoterapija iznevjerila kod svih pacijenata koja su sudjelovala u novom ispitivanju.
Riddel je oklijevao reći kada će se rad preseliti izvan granica ispitivanja, no Bonini je rekla:

‘Mislim da smo blizu staničnom proizvodu’.

Također, Bonini je izrazila nadu da bi modificirana memorija T stanica mogla osigurati dugoročnu obranu protiv raka, upotrebom stanica koje ga ‘pamte od prije deset godina i ubijaju ga toliko brzo da ni ne znate da ste ga imali’.

U najperspektivnijoj studiji, oko 35 pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom, liječeno je s Cars modificiranim T stanicama, 94% je otišlo u remisiju, iako se simptomi mogu pojaviti. Više od 40 pacijentata s limfomom također su bili liječeni, sa stopom remisije više od 50%.
U grupi s Non Hodginks limfomom, postojao je dokaz o smanjenju simptoma raka u više od 60% slučajeva.

‘Slično kao i kemoterapija i radioterapija, ni ovdje neće biti ‘spasit ćemo sve’, rekao je Riddel o novoj terapiji dodajući: ‘Mislim da je imunoterapija napokon dosegla stup terapije protiv raka’.

Rad o ovom istraživanju trenutno je pod pregledom i čeka objavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.