Goji bobice nazivaju i fontanom mladosti zbog iznimnog antioksidativnog sastava. One su izvrstan međuobrok: bogate su vitaminom C i vlaknima te imaju niski glikemijski indeks.
Njihov slatko-kiseli okus izvrsno se kombinira u shakeovima i smoothiejima, no jeste li znali da se od goji bobica može napraviti i juha? Saznajte u receptima koji slijede!
#1 Super antiox smoothie
SASTOJCI
- šalica i pol vode ili mlijeka po izboru
- šalica smrznutog bobičastog voća
- 1 banana
- 2 žlice goji bobica
- 2 žlice indijskih oraščića
PRIPREMA
Izblendajte vodu i oraščiće dok ne dobijete kremasti napitak, a zatim umiksajte ostale sastojke. Uživajte u kombinaciji kiselkastih bobica i banane u ukusnom izbalansiranom smoothieju. Možete dodati i pokoji list baby špinata ili neke druge zelenjave po izboru – banana i bobice sakrit će okus čak i povrća koje ne volite.
#2 Čoko zalogaji s bademima i goji bobicama
Kakao i goji bobice izvrsno se slažu, a kad se u tu mješavinu dodaju i bademi, sladokusci neće ostati gladni zadugo. Čoko zalogaje nije potrebno peći pa je ovaj recept jednostavan i brz način kako obogatiti čokoladu zanimljivim okusom (i izvrsnim sastavom) goji bobica.
SASTOJCI
- 100 grama čokolade sa 70% kakaa
- 2 žlice ugrubo usitnjenih badema
- 2 žlice goji bobica
- sol
PRIPREMA
Stavite papir za pečenje na pladanj. Otopite čokoladu na pari (posuda u posudi) dok u cijelosti ne postane tekuća, a zatim je rasporedite na 8 podjednakih dijelova na pladnju. Po čokoladnim hrpicama posipajte bademe i goji bobice te ih lagano utisnite kako bi se zalijepile za rastopljenu čokoladu. Hrpice pospite sa skromnim prstohvatom soli i stavite pladanj u hladnjak.
Pričekajte da se čokolada ponovno stvrdne (minimalno 20-ak minuta), a zatim uživajte u ukusnim čokoladnim zalogajima.
#3 Ljuta goji juha
SASTOJCI
- 100 g (šalica) sušenih goji bobica
- 230 g (šalica) nasjeckanih pelata
- 450 mL povrtnog temeljca
- 1 oveći luk
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 mala chili papričica (ili žličica sušene papričice)
- 1 žlica kima
- 1 žlica iskidanih svježih listova korijandera
PRIPREMA
Goji bobice operite i ostavite otprilike pola sata (može i dulje) u vodi da se rehidratiziraju.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi i popecite sitno nasjeckani chili i luk dok ne ostakleni prije no što dodate rajčice, goji bobice i kim. Pirjajte sve skupa nekoliko minuta uz povremeno miješanje, a zatim dodajte temeljac. Kad zakuha, smanjite vatru i ostavite da se krčka još 10-ak minuta.
Na kraju ubacite korijander i izmiksajte sa štapnim mikserom dok ne postane glatko. Servirajte toplo, po želji ukrasite svježim listovima korijandera, kimom i crnim paprom. U juhu netom prije konzumiranja možete dodati i žlicu jogurta ili kiselog vrhnja.
[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]
Osobe koje uzimaju lijekove za dijabetes ili reguliranje krvnog tlaka te lijekove protiv zgrušnjavanja krvi trebale bi se prije konzumiranja goji bobica savjetovati s liječnikom zbog mogućih interakcija.
[/box]