Recepti s chia sjemenkama: Kako i zašto jesti ove supersjemenke?

Recepti s chia sjemenkama: kako i zašto jesti ove supersjemenke

Ne znate kako pripremati jela s chia sjemenkama? Ili još uvijek ne znate zašto biste svoju prehranu trebali obogatiti ovim supersjemenkama?

Chia sjemenke su sićušne, ali su pravo nutritivno bogatstvo: jedna žlica (oko 30 grama) sjemenki ima 137 kalorija i sadrži čak 11 grama vlakana, 4 grama proteina i 9 grama masti (od čega 5 grama omega-3 masnih kiselina). Uz pregršt antioksidansa ta ista doza chia sjemenki pružit će vam 18% dnevne potrebe za kalcijem, 27% fosfora, 30% mangana te manje količine kalija, cinka i bakra.

Poput sjemenki lana sadrže omega-3 kiseline, ali se za razliku od lana one ne moraju usitnjavati radi bolje iskoristivosti te mogu dulje vremena stajati prije no što izgube svoju nutritivnu vrijednost.

Zbog svojeg raznolikog i bogatog sastava, pripisuju im se brojna ljekovita svojstva. Blagotvorno djeluju na kardiovaskularni i probavni sustav, pomažu u mršavljenju i detoksikaciji, a zbog visokog udijela vlakana, preporučuju se i u dijabetičkoj prehrani.

Recepti s chia sjemenkama su raznoliki

Osim što dodavanja u jogurte i smoothije ili posipanja po zelenoj salati, chia sjemenke mogu se upotrijebiti za pripremanje složenijih jela. Pravila nema – chia sjemenke imaju toliko blagi okus da se mogu dodati u gotovo bilo koje jelo stoga eksperimentirajte bez straha.

#1 Kruh od limuna, maka i chia sjemenki

SASTOJCI

[one_half]

Kruh:

  • 160 g brašna
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 170 g kokosovog ulja
  • 85 g šećera
  • 2 jaja + 1 žumanjak
  • 170 g jogurta
[/one_half] [one_half_last]
  • 30 g sjemenki maka
  • 25 g chia sjemenki
  • naribana korica 2 limuna
  • vanilin šećer ili ekstrakt vanilije po ukusu

Sirup:

  • 1 1/2 limun (oko 70 ml)
  • 60 g šećera
[/one_half_last]

PRIPREMA

Recepti s chia sjemenkama: Kruh s limunom, makom i chia sjemenkamaZagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Posudu za pečenje nauljite i pobrašnite. Najbolje je koristiti manji kalup koji je dublji, a uži.

Pomiješajte brašno, prašak za pecito i sol na suho. U drugoj posudi izmiksajte kokosovo ulje i šećer zatim polako dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite koricu limuna, mak, chia sjemenke i vaniliju. Neprekidno miješajući dodajte polovicu brašna, zatim jogurt. Dodajte ostatak brašna i miješajte dok se sve ne poveže.

Ubacite tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 45-50 minuta. Provjerite je li kruh pečen s čačkalicom.

Dok se kruh peče, pripremite sirup od limuna. Zagrijte sok od limuna skupa sa šećerom dok ne zavrije. Čim izvadite kruh iz pećnice prelijte ga sirupom te ostavite nekoliko sati da se ohladi i poveže.

# Pečena piletina u sjemenkama i začinima

SASTOJCI

Recepti s chia sjemenkama: piletina u sjemenkama i začinima

  • 450 g pilećih prsa izrezanih na manje komade
  • 3/4 šalice sjemenki lana
  • 1/4 šalice chia sjemenki
  • 1/4 šalice svježe naribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 žličica origana, 1/2 žličice bosiljka, soli po želji

 

PRIPREMA

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lagano nauljite pleh za pečenje.

U jednu srednje veliku zdjelu stavite lan, chia sjemenke, parmezan, sol, origano, bosiljak i usitnjeni češnjak te dobro izmješajte. U drugoj zdjeli izmiješajte jaja.

Svaki komad piletine umiješajte u jaja, a zatim u lan i chia sjemenke te stavljajte na pripremljeni pleh.

Okrenite piletinu kad je otprilike napola pečena. Pecite oko 25 minuta i poslužite toplo.

#3 Energetske pločice

SASTOJCI

Recepti s chia sjemenkama: energetske pločice s datuljama i chijom!

  • 6 Medjoul velikih datulja (ili otprilike 12 datulja normalne veličine)
  • 1/2 šalice chia sjemenki
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • opcionalno: 1/2 žličice ekstrakta vanilije ili prstohvat cimeta
  • po želji: žlica isjeckanog kokosa, tamne čokolade ili sušenog voća

PRIPREMA

Izvadite koštice iz datulja i izblendajte u gustu i ljepljivu pastu. U posudi pomiješajte pastu od datulja s chia sjemenkama i kokosovim uljem te ostalim sastojcima po želji dok ne dobijete gusto tijesto.

Tijesto možete rolati u kuglice ili utisnuti na dno plitke posude, a zatim narezati na kvadrate. Tijesto se ne peče: možete ga servirati odmah, ali bolje je kad se ostavi u hladnjaku da se bolje poveže. Za lakše serviranje svoje energetske pločice možete umotati u papir za pečenje i ponijeti za međuobrok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.