Osnovana europska zdravstvena jedinica za lakšu mobilizaciju liječničkih timova

Europska unija uvela je europsku zdravstvenu jedinicu kako bi olakšala mobilizaciju liječničkih timova i timova za javno zdravstvo te opreme u slučaju hitnih situacija unutar i izvan EU.

Nova jedinica omogućava državama članicama EU i drugim zemljama u sustavu da na raspolaganje stave liječničke timove i opremu za brzu mobilizaciju prije hitnih situacija, piše Hina.

Uključivat će liječničke timove, stručnjake za javno zdravstvo i koordinaciju zdravstvenih usluga, mobilne laboratorije za biološku zaštitu, zrakoplove za medicinsku evakuaciju i timove za logističku podršku.

Cilj je europske zdravstvene jedinice omogućiti znatno brži i učinkovitiji odgovor EU-a u slučaju zdravstvenih kriza. Iskustva u borbi protiv ebole pokazala su da je mobilizacija liječničkih timova bila ključan problem. Zahvaljujem svim državama članicama koje su dosad pridonijele i potičem druge da se priključe kako bi EU mogao zadovoljiti sve veće potrebe i omogućiti bolje planiranje i pripremu prije nego što katastrofe nastupe, izjavio je povjerenik EK Christos Stylianides u ponedjeljak kao domaćin događanja na visokoj razini u Bruxellesu uoči osnivanja jedinice.

Okvir za europsku zdravstvenu jedinicu dio je novog Europskog kapaciteta za odgovor na hitne situacije (poznatog kao ‘dobrovoljni fond’) Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Timove i opremu za dobrovoljni fond dosad su osigurale Belgija, Češka, Finska, Francuska, Luksemburg, Njemačka, Španjolska, Švedska i Nizozemska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.