Sok od cikle produljuje kapacitet pluća pacijentima s KOBP

Pacijenti s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB) koji konzumiraju sok od cikle imaju manje problema kod vježbanja, rezultati su nove studije objavljene u Nitric Oxide: Biology and Chemistry.

Istraživači sa Sveučilišta Wake Forest usporedili su malu grupu pacijenata s KOPB koja je pila sok od cikle, formu prehrambenog nitritnog dodatka, prije vježbanja, s grupom koja je popila placebo piće.

Sudionici su završili osnovno ispitivanje plućne funkcije, popunili upitnik o zdravstvenom stanju i napravili test inkrementalnih vježbi kako bi istraživači odredili maksimalnu brzinu rada pacijenata, piše Pharmacy Times.

‘Namjera studije bila je utvrditi može li akutna konzumacija soka od cikle, bogata nitratima, prije vježbanja poboljšati sposobnosti vježbanja bolesnika s KOPB’, rekao je vodeći autor studije Michael Berry.

Istraživali su otkrili da su bolesnici s KOPB, koji su konzumirali sok od cikle, bili u stanju produljiti vrijeme vježbanja i reducirati aktivne faze i faze odmaranje srca (sistolički i dijastolički tlak).

‘Jedna od prednosti vježbanja je ta da ako dobijete pozitivne rezultate, da ćete vjerojatno nastaviti vježbati’, rekao je Berry. ‘Ukoliko sok od cikle pozitivno utječe na te rezultate, može motivirati pacijente s KOBP da nastave biti fizički aktivni i poboljšaju svoje zdravlje’.

Prema Berry, ovo je prva studija koja demonstrira pozitivne učinke prehrambenih nitritnih dodataka na izvedbu vježbanja i krvnog tlaka u bolesnika s KOPB. Znanstvenici sada imaju za cilj provesti veće studije koje će odredtii kako mehanizam nitrata poboljšava fizičku funkciju pacijenata s KOPB.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.