Oštre reakcije na najavu ministra Nakića o ukidanju hitnog programa za onkološke bolesnike

Oštre reakcije od strane bivšeg ministra zdravlja i Udruge Europa Donna dolaze na najavu ministra Nakića o ukidanju programa liječenja 72 sata za teško oboljele maligne pacijente.

‘Program 72 sata nije nikada ni zaživio i zapravo, ja nemam niti obustaviti nešto što nije zaživjelo kako treba’, rekao je u subotu ministar zdravlja Dario Nakić te izazvao oštre reakcije Hrvatske udruge pacijenata, bivšeg ministra Siniše Varge kao i humanitarne udruge za borbu protiv raka Udruge Europa Donna.

Pojašnjavajući svoju najavu Nakić je rekao kako maligni pacijenti ionako na operaciju dolaze u primjereno vrijeme.

‘To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, da su to mladi ljudi koji nemaju drugih bolesti pa idete na operaciju. Riječ je o starijoj populaciji, često srčanim bolesnicima, teškim kardiopatima, bolesnicima s bubrežnim bolestima, plućnim bolestima, dijabetičarima. Vi njih zapravo morate pripremiti do te operacije da bi oni mogli sigurno otići na tu operaciju.

Hrvatska udruga pacijenata protivi se ukidanju ‘Programa 72 sata’, koji malignim bolesnicima osigurava početak liječenja u roku od tri dana nakon dijagnoze te smatra da bi to bio loš potez. Također, i pitaju ministra zdravlja Darija Nakića s kime se konzultirao o toj svojoj nakani.

‘Jeste li pitali oboljele i udruge pacijenata koje štite prava oboljelih o ovoj ​Vašoj nakani o zaustavljanju Programa 72 sata? Ukoliko ste razgovarali s udrugama jesu li Vam dale podršku, a ako jesu, koje su to udruge​, ​navedite ih jer javnost ima pravo znati’, poručuje Hrvatska udruga pacijenata ministru Nakiću.

‘Nadamo se ako ovo ministar Nakić ​zaustavi da neće donijeti lošiju već bolju odluku, mi predlažemo Program 48 sati’, kaže se u priopćenju Udruge koje je potpisao njezin predsjednik Marijo Drlje.

Na Nakićevu izjavu promptno je reagirala i predsjednica Udruge Europa Donna koja navodi da, iz osobnog iskustva, zna učinkovitost programa 72 sata.

‘Od toga dana kada shvatite da imate malignu bolest, za svakog je pacijenta neobično važno da bude obrađen što prije. Ako je nemoguće u ta 72 sata napraviti operaciju, jer naravno, nije kod svih pacijenata to izvedivo, ali je jako važno da se u ta 72 sata u biti zna plan liječenja i sudbina takvog pacijenta koji se osjeća spokojan i mirniji ako zna da će biti operiran vrlo brzo’, kaže Vesna Ramljak.

Reakcija je stigla i od bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge koji se na Nakićevu najavu referirao na službenom Facebook profilu:

‘Povodom vijesti da se ukida program 72 sata za oboljele od malignih bolesti, ja nemam komentar jer sam i ljut i žalostan, samo ću napomenuti da je program započet u Vinogradskoj bolnici u vrijeme HDZ-ove vlasti, a mi smo ga samo nacionalno proširili kao dobru praksu’.

Stručna Vlada? Blaženi su u neznanju, ali ne na svoju već na tuđu štetu. Oprosti im Bože, jer ne znaju sto čine’, napisao je Varga na svojem službenom Facebook profilu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.