HLJK: Izdavanje lijekova izvan ljekarni može biti opasno za pacijente

Nacrt Pravilnika o uvjetima za promet lijekovima na daljinu putem Interneta ne ide u daljnju proceduru, odlučio je ministar Dario Nakić.

Za sada, Nacrt u proceduru ne ide sve dok se ne provjere svi potrebni parametri. Najava Nakića stiže nakon negodovanja farmaceuta u vezi internetske prodaje lijekova.

Proteklog je tjedna Hrvatska ljekarnička komora izvijestila članove kako je stavila primjedbe na Nacrt pravilnika te pozvala farmaceute da stave i svoje primjedbe u Pravilnik, odnosno da podrže primjedbe Komore. Početkom veljače HLJK poslala je dopis ministru u kojem apelira na odgodu donošenja pravilnika, piše Glas Slavonije.

HLJK: Lijek može izdati samo ljekarna

Komora smatra da struka mora imati pravo odlučivati kako će se u Hrvatskoj provoditi prodaja bezreceptnih lijekova putem interneta i da će prodaju moći obavljati samo ljekarne. Smatraju da lijek koji se naručuje preko Interneta može izdati samo ljekarna, a ne dostavom na kućne adrese.

Među ostalim, potkrijepljuju to time što uputa o lijeku priložena u pakiranju često nije razumljiva pacijentima – nezdravstvenim djelatnicima zbog čega je neophodan razgovor s ljekarnikom. Također, farmaceut je dužan pacijenta upozoriti na moguće kontraindikacije i nuspojave lijeka te osigurati pravilno izdavanje.
Privlnikom nadalje, nije rješeno kako spriječiti djecu od naručivanja lijekova putem interneta, što u pitanje dovodi zdravlje korisnika, no i odgovornost ljekarnika.

Ovaj nacrt Pravilnika zadnjeg je dana mandata potpisao Siniša Varga.

Struka podržala internet ljekarništvo, s uvjetima

Struka je, kaže magistra Marija Škrobar, ravnateljica Ljekarni Osijek podržala internet ljekarništvo, no isključivo uz uvjet da se naručeni lijekovi podižu u ljekarni.

Jedan od osnovnih razloga koji zabrinjavaju farmaceutsku struku jest količina lijekova koji se često zloupotrebljavaju, primjerice paracetamol s kojim eksperimentira mlada generacija. Tu si i lažni lijekovi za potenciju, krivotvorene tablete za mršavljenje, laksativi koji se mogu nabaviti bez recpeta.

Jedinstven je stav struke, a kojeg je nedavno potvrdio i Mate Portolan, predsjednik HLJK, da mjesto izdavanja lijekova može biti samo ljekarna.

Lijek nije roba

Kako bi se usprotivili liberalizaciji bezreceptnih lijekova i puštanju njihove prodaje na internet, HLJK , Hrvatsko farmaceutsko društvo i Farmaceutsko biokemijski fakultet pokrenuli su kampanju s nazivom Lijek nije roba, a glavna poruka te kampanje upravo je uloga stručnosti ljekarnika u postupku izdavanja bezreceptnih lijekova, no i veliki rizik od krivotvornina.

Naš je portal i web trgovina Ljekarnik ispitao gotovo 4600 pacijenta i 755 zdravstvenih radnika i iako je pokazao liberalizaciju drukčiju od one koja se propagira u kampanji još uvijek je 60.6 % zdravstvenih stručnjaka suglasno da se lijekovi izdaju isključivo u ljekarnama.

Detaljan izvještaj o istraživanju preuzmite ovdje.

Stop krivotvorenima: Online lijekovi pouzdani za pacijente

Bolja zaštita građana od krivotvorenih lijekova Europska unija planira sigurnost lijekova dodatno pojačati uvođenjem novih obveznih značajki, primjerice jedinstvene identifikacijske oznake i zaštite od otvaranja. Kako je priopćila Europska komisija, takve sigurnosne značajke štitit će europske građane od prijetnji zdravlju koje predstavljaju krivotvoreni lijekovi koji mogu sadržavati sastojke, uključujući djelatne tvari, niske kvalitete, ili u neodgovarajućoj količini. Sigurnosnim značajkama jamčit će se autentičnost lijeka, od čega će koristi imati i pacijenti i farmaceuti, a ojačat će se i sigurnost lanca opskrbe lijekovima – od proizvođača i distributera do ljekarni i bolnica. Europska komisija dopunila je Direktivu o krivotvorenim lijekovima (2011/62/EU), kojoj je cilj spriječiti dostupnost krivotvorenih lijekova bolesnicima, omogućiti građanima EU-a kupnju lijekova na internetu iz pouzdanih izvora te zajamčiti korištenje samo visokokvalitetnih sastojaka u lijekovima dostupnima u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.