Čokolada u trudnoći doprinosi rastu i razvoju fetusa

Čokolada u trudnoći - samo naprijed, ali umjereno!

Čokolada nije na popisu namirnica koje bi se u trudnoći trebale izostaviti. Dapače trudnicama se preporuča unošenje 30 grama čokolade dnevno tijekom trudnoće jer ona može imati koristi za fetalni rast i razvoj.

Ovo je zaključak nove studije nedavno prezentirane na 2016. Pregnancy Meeting of the Society for maternal-fetal medicine u Atlanti, piše Medical News Today.

Čokolada sadrži flavonoide – vrstu flavonoida koji se povezuju sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih problema i nižim kolesterolom; tamnija čokolada sadrži više flavonoida.

Prethodne studije također predlažu da umjerena konzumacija čokolade tijekom trudnoće može smanjiti rizik od preeklampsije – gdje je smanjeni dotok krvi prema fetusu rezultat majčinog visokog krvnog tlaka.

Međutim, dr. Emmanuel Bujold, sa Sveučilišta Laval Quebec City u Kanadi, napominje da su rezultati istraživanja koji procjenjuju vezu između unosa čokolade tijekom trudnoće i preeklampsije konfliktna, što je njega i njegove kolege potaknulo da saznaju više.

I čokolada s niskim i ona s visokim udiom flavonoida može imati prednosti za fetus

Istraživači su u studiju uključili 129 trudnica koje su bile između 11 i 14 tjedna trudnoće. Trudnicama su mjerili protok krvi u maternici, posteljici i protok krvi fetusa (Doppler index pulziranja).

Dio trudnica dobio je 30 grama čokolade, dnevno na 12 tjedana, između prvog i drugog tromjesječja trudnoće. Od njih, dio je konzumirao čokoladu s visokim udjelom flavonoida, a dio s niskim udjelom flavonoida u čokoladi.

Tim je otkrio da nema razlike u preeklampsiji, gestacijskoj hipertenziji, težine placente i težine pri porodu između trudnica u grupi s niskim udjelom flavonoida i visokim udjelom flavonoida u čokoladi.

No, istraživači su identificirali značajan napredak u protoku krvi fetusa (Doppler index pulziranja) među obje čokoladne skupine, što sugerira da i jedna i druga grupa mogu imati koristi za fetalni rast i razvoj. Ovo poboljšanje (indeks), s umjerenom konzumacijom čokolade, bilo je značajno veće, nego što se obično očekuje u općoj populaciji, bilježi istraživački tim.

‘Zaključak upućuje na to da čokolada možda ima pozitivan utjecaj na posteljicu te rast i razvoj ploda, kao i to da učinci čokolade nisu samo i izravno zbog sadržaja flavonoida’, rekao je doktor Bujold.

Na pitanje preporučuju li tada liječnici budućim majkama da se upuste u dnevno konzumiranje čokolade za poboljšanje fetalnog ishoda Bujold odgovara:

‘Ne možemo nagađati o ukupnom učinku čokolade na rizik od preeklampsije iz naših rezultata istraživanja, jer nismo imali skupinu žena koje ne uzimaju čokoladu’.

‘Međutim, prethodne epidemiološke studije zajedno s našim rezultatima ukazuju da konzumacija tamne čokolade tijekom trudnoće može pomoći u poboljšanju funkcije placente i smanjenju preeklampsije’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.