Liječnici krenuli oštro u napad na hrvatske ljekarne

Hrvatska liječnička komora protivi se uvođenju mjerenja tlaka i šećera u krvi u ljekarne koje bi plaćao HZZO uz obrazloženje da da farmaceuti za to nisu školovani. U nekim ljekarnama je i danas dostupno mjerenje tlaka ili krvnog šećera, a ljekarnici to danas rade gratis. Međutim, sada kada ljekarnici traže da ih za takve usluge plati HZZO, uvođenju se oštro protivi Izvršni odbor Hrvatske liječničke komore, uz optužbe da farmaceuti pretendiraju na poslove iz djelokruga liječnika.

Na svojoj je sjednici održanoj 15. siječnja 2016. Hrvatska liječnička komora donijela Stav spram novog modela ugovaranja i promjene ljekarničke djelatnosti. HLK, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Trpimir Goluža, ima negativan stav, protivi se i ne podupire spomenutu ideju o uvođenju i plaćanju dodatnih usluga u ljekarnama koje se odnose i vezane su uz liječničku djelatnost.

‘Liječnička i ljekarnička profesija i djelatnost više nego jasno se razlikuju po svom obrazovanju, stručnom osposobljavanju, kompetencijama i mnogim drugim označjima i neosporno je da postupci iz liječničke djelatnosti moraju ostati u domeni liječnika, a ljekarnički u domeni ljekarnika, što je kao takvo u konačnici i jasno definirano zakonom, stoji u priopćenju HLK.

‘Ad hoc rješenja u ovakvim situacijama, posebice kad nemaju podlogu na zakonu, nisu dobrodošla’.

Ljekarnici traže da ih se plati za dodatne usluge

Po novom modelu, o kojem je HZZO pokrenuo raspravu krajem prošle godine, uloga ljekarnika trebala bi, među ostalim biti i službeno prihvaćanje screening metode kod dijagnostičko terapijskih postupaka (DTP postupci) odnosno da ljekarnici pacijentima mjere kolesterol, šećer i tlak. U ljekarničkim krugovima iz kojih je i došao zahtjev HZZO-u da za pružanje ovakvih usluga ljekarnama isplati naknadu se može čuti da se ovdje radi samo o postupcima praćenja pacijenata, a ne o zamjeni za liječnički pregled. Riječ je dakle o svojevrsnoj mjeri prevencije i jednostavnijeg praćenja učinkovitosti terapije koja se ne bi provodila umjesto liječnika, već uz stalne liječničke preglede, a ljekarnik bi pacijenta upućivao liječniku, ukoliko rezultati mjerenja u ljekarni to pokažu. No, točan popis postupaka nije poznat, kao niti eventualni honorari koje bi ljekarne za to primale.

Ako pacijent sam može mjeriti tlak, zašto to ne može činiti ljekarnik?

Za istaknuti je općepoznata stvar da pacijenti u ljekarnama mogu kupiti glukometar pa njime samostalno mjeriti razinu glukoze u krvi, kao i tlakomjer te kod kuće izmjeriti krvni tlak. Kada pacijenti u ljekarni podižu glukometar ili tlakomjer upravo ljekarnici im objašnjavaju kako se mjeri krvni tlak ili šećer u krvi. U predloženom modelu DTP usluga ljekarnici bi mogli samostalno provoditi takva mjerenja, no za to bi bili honorirani od strane HZZO-a, umjesto da to rade gratis kao što je to danas slučaj. Ljekarne danas pacijentima nisu dužne mjeriti krvni tlak niti šećer u krvi, no neke to rade i to uvijek bez naknade jer takve usluge trenutno ne smiju naplatiti niti pacijentu, niti HZZO-u. Svaka ljekarna danas samostalno odlučuje želi li pružati takve usluge ili ne, a liječničke organizacije na takve besplatne usluge (koje provode samo neke ljekarne) do sada nisu reagirale. Sada kada bi se broj ljekarni koje nude DTP usluge povećao i kada bi ljekarnici za to bili plaćeni, Hrvatska liječnička komora to smatra napadom na dignitet liječnike stuke i interes pacijenata i u priopćenju klasificira kao pokušaj ljekarništva da preuzme poslove iz djelokruga rada liječnika. Za pojedine DTP usluge ljekarnicima je zasigurno potrebna dodatna edukacija – to se često može čuti u ljekarničkim krugovima, no ako su pacijenti u stanju savladati upute kako se mjeri tlak, ostaje otvoreno pitanje zbog čega to još stručnije, preciznije i uz bolju opremu ne bi mogli činiti i ljekarnici.

Sukladno navedenom, navodi dalje HLK, Komora daje potporu uvođenju svih ljekarničkih usluga u ljekarnama koje su usmjerene na zdravlje pacijenata uz jasno razgraničenje toga što smije raditi liječnik, a što ljekarnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.