Američki panel potvrdio smjernice za utvrđivanje depresije kod adolescenata

Adolescenti između 12. i 18. godina u SAD-u trebali bi se kontrolirati na depresiju, nove su smjernice ponovo potvrđene od strane panela stručnjaka za prevenciju depresije pri američkoj Vladi.

‘Iz perspektive roditelja, mislim da je važno da znaju da depresija može biti relativno uobičajena u adolescenciji, a mi imamo načina da ju liječimo’, rekao je dr. Alex Krist, član U.S. Preventive Services Task Force i profesor na Sveučilištu Virginia Commonwealth na Richmondu, piše Reuters.

(USPSTF) kaže da oko 8% američkih adolescenata doživi veliku depresiju svake godine. Manje se zna koliko je stanje često među mlađom djecom.

Djeca i adolescenti s depresijom tipično imaju probeme u školi, poslu i kući. Depresija u ranom životu povezana je s povećanim rizicima – da će se stanje dogoditi ponovo u odrasloj dobi, rizicima od samoubojstva i drugim mentalnim poremećajima.

Prethodno, USPSTF preporučio je preglede za depresiju među djecom u dobi od 12. do 18. godine ukoliko ambulanta pedijatra ima sustave za točnu dijagnostiku, psihoterapiju i skrb koja slijedi nakon utvrđivanja dijagnoze.

Kako bi ažurirao svoju preporuku, panel je okupio znanstvenike s RTI International in Researh Triangle Park, North Carolina, i Sveučilište North Carolina kako bi napravio pregled postojećih istraživanja do veljače 2015. godine.

Pregledom nisu pronađeni izravni dokazi o štetnosti pregleda adolescenata za depresiju. Istraživači su pronašli dokaz koji podupire učinkovitost dva specifična alata kod pregleda adolescenata. Riječ je o upitniku za adolescente kao i Beck Depression Inventory, upitnici na koje adolescenti sami odgovaraju.

‘Ukoliko je rezultat visok, idući korak bila bi formalna dijagnoza’, rekao je Krist.

Konačni pregled panela također navodi da postoji nekoliko načina da se liječi depresija kod adolescenata, uključujući lijekove i psihoterapiju.

Autori kažu da postoje rizici u liječenju adolescenata lijekovima, poput selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina, no ti potencijalni rizici su mali kada se pacijenti pomno motre. Poznate nuspojave SSRI uključuju debljanje, mučninu, vrtoglavicu, nesanicu, uznemirenost, nemir i glavobolju.

‘Želim da kliničari čuju da postoji prilično dobar dokaz da su rutinski pregledi adolescenata za depresiju i sigurnost da su dobili odgovarajuće rezultate poboljšali liječenje’, rekao je Krist.

U uvodniku novih preporuka, dr. John W. Williams Jr, sa Durham VA Medical Center u Sjevernoj Karolini i dr. Gary Maslow sa Sveučilišta Duke u Durhamu, kažu da bi prepoznavanje i liječenje depresije u primarnoj njezi trebalo imalo ogromnu korist.

Dr. O’Nisha Lawrence, psihijatrica na Dječjoj bolnici u Philadelphiji koja nije bila uključena u preporuke, kaže da je izvrsno da će pedijatri trestirati adolescente na depresiju, jer će djeca s ovim stanjem prvo i posjetiti pedijatra.

‘Liječiti nekoga rano može promijeniti putanju koja se događa kasnije’, rekla je RhondaBoyd, psiholog na Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koja nije bila uključena u pregled. Boyd je rekla da će adolescenti liječeni ranije vjerojatno imati manje ozbiljne napadaje depresije i manje kroničan kurs prema naprijed.

Baš kao što je u 2009. USPSTF zaključio da nema dovoljno dokaza kojim bi preporučili preglede za depresiju za djecu mlađu od 12 godina, roditelji i liječnici trebali bi biti oprezni za simptome depresije kod ove djece’, rekao je Krist.

‘Nadam se da će s ovim preporukama, više ljudi raditi istraživanja na tome kako je najbolje uočiti depresiju u mlađe djece’, rekla je Lawrence.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.