Dječja bolnica Srebrnjak ostala bez tri milijuna

Iz Dječje bolnice Srebrnjak upozoravaju na nedosljednost i nekorektnost HZZO koji im, kažu, odbija platiti tri milijuna za usluge kojima su prekoračili limit u zadnjem kvartalu prošle godine, unatoč proklamiranoj zdravstvenoj politci da će bolnice biti plaćene po učinku.

Dječja bolnica Srebrnjak, inače hrvatski i europski centar izvrsnosti za alergije svoj prošlogodišnji limit prekoračila je za 23% što je vjerojatno najveći prebačaj u bolničkom sektoru, no Uprava je nedavno dobila neformalni naputak da sve odrađeno preko osnovnog limita mora otpisati i isknjižiti, piše Hina.

‘Riječ je o već isporučenm fakturama koje je osiguravatelj prethodno uredno priznao i evidentirao, no sada traži da ih se izbriše kao da ništa nije odrađeno, kao da zaboravljaju da su to bolesna djeca’, kaže ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo.

Suština ugovaranja s bolnicama za 2015. bila je, kaže Nogalo, da se samo dio prihoda (oko 80%) plaća u avansu, a 20% po izvršenju, te da bolnice koje prekorače limite mogu povući novac od nerealiziranih ugovora drugih bolnica. U DB Srebrnjak to, uoči završnog računa neće biti moguće.

15. veljača, datum je kada se, naime treba završiti usklađivanje završnih računa za proteklu godinu, a nema naznaka da će se obaviti poravnavanje sredstava među bolnicama koje su odradile usluge preko limita i onih koje su podbacile, poput nekih kliničkih županijskih bolnica. Od kliničkih bolnica, učinak veći od limita imao je samo KBC Rijeka.
Uz dozvolu ministarstva zdravlja i HZZO-a Srebrnjak je lani otvorio jednodnevnu kirurgiju i ORL, zaposleno je dvadesetak liječnika i sestara i povećani su troškovi, pa je ovu godinu završio sa 123% izvršenja limita što HZZO sada ne želi platiti, piše Hina.

Nogalo kaže da su smanjili liste čekanja na otorinolaringologiji s godinu i pol na tri do četiri mjeseca, razvili najveću pedijatrijsku polikliniku u državi, najveću dječju dnevnu bolnicu te otvorili dječju jednodnevnu kirurgiju.

‘Plaćanje po učinku za naivce’

‘Željeli smo pomoći bolesnoj djeci i roditlejima, a ispali budale jer smo ušli u zonu koju sada ne možemo naplatiti jer HZZO ne namjerava ispoštovati ‘plaćanje po učinku’ što su cijele godine proklamirali na brojnim predavanjima i stručnim skupovima. Bolnice su pokrenule Program plus, rad u poslijepodnevnim satima i subotom, a na kraju proizlazi da su svi koji su na to nasjeli naivci’, kaže Nogalo.

Radi rješenja novonastale situacije nitko ih nije kontaktirao iz ravnateljstva HZZO, iako su stalno upozoravali da je ugovoreni limit ne samo nerealan nego i besmislen i nametnut po principu – uzmi ili ostavi. U isto vrijeme, pod prijetnjom kazni, zahtjeva se od bolnice da sva djeca moraju biti zbrinuta. Trenutno zbog sezone gripe i respiratornih infekcija imaju ‘opsadno stanje’ i rade daleko iznad prethodno ugovorenih usluga, a za 2016. još nemaju nikakav ugovor s HZZO-om.

Rješavanju situacije pomogao bi razgovor s ravnateljstvom HZZO-a, no prošla zdravstvena administracija sastajala se samo s ravnateljima ‘bolnica miljenica’, uglavnom sanacijskim bolniciama i bolnicama iz privatnog sektora.

‘To što smo mi bolnica s najvećim europskim centrom izvrsnosti i liječimo najviše djece u Hrvatskoj, HZZO nije impresioniralo’, ogorčen je Nogalo.

Obzirom na ekipiranje nove administracije u Ministarstvu zdravlja, Nogalo očekuje više spremnosti za razgovor i fiksno stimulativni model ugovaranja s bolnicama kojem će osnova biti realizacija u 2015.

HZZO: Srebrnjaku su plaćena dva dodatna mjesečna limita

Iz HZZO-a kažu da zdravstvenu zaštitu za osiguranike ugovaraju sukladno strategiji Ministarstva zdravlja, pa se za svaki novi dogovor oko ugovaranja čeka uputa ministra zdravlja. Navode da je za prekoračenje limita DB Srebrnjak tijekom protekle godine plaćeno dodatnih 4.2 milijuna kuna, odnosno dva dodatna mjesečna limita što nije dobila niti jedna druga bolnica u Hrvatskoj.

‘U ugovoru su jasno navedena pravila ugovaranja i isplata sredstava za usluge izvršene preko limita, u slučaju dječje bolnice izvršenih prvenstveno radi povećanja cijena u zadnjem kvartalu od sto posto za dječju populaciju. Svi ugovorni partneri imaju ista pravila ugovaranja, jasna i transparentna, i potpuno su svjesni da su sredstva za zdravstvo ograničena’, poručuju iz HZZO-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.