Što je anorgazmija: Seksualni poremećaj ili sociopsihološki problem?

Anorgazmija je stanje za koje se vjeruje da pogađa oko pet do 10% žena.

Nekoliko je studija objavljenih o ovom stanju koje može pogoditi i muškarce, no vjeruje se da postoji nekoliko razloga zbog čega pogođeni orgazam ne mogu postići unatoč seksualnoj stimulaciji.

Megan Ward (20) nedavno je progovorila o svom stanju nakon što je prije toga potražila pomoć seksualnog terapeuta u 2013., a o tome je pisala i na studentskoj stranici The Tab.

14 mjeseci nakon prvog članka, studentica sa Sveučilišta Birmingham kaže da je ‘napokon mirna’ i zadovoljna da vidi svjesnost koja se podigla oko anorgazmije, piše Independent.

‘Osjećam da je moj rad imao odjeka’, rekla je Ward. ‘Dobila sam mnogo pozitivnih poruka od ljudi, a jedna mi je djevojka rekla da je pomislila i da ona ima anorgazmiju, no ona je ipak imala seksualnu anhedoniju, za koju ja nikad nisam čula’. ‘Nakon što sam provjerila, mislim da imam upravo to’.

Seksualnoj disfunkciji ili nezainteresiranosti trebalo bi se pristupiti s respektom, kaže Ward.

Primarna i sekundarna anorgazmija

Primarna anorgazmija je ona koja se javlja od početka seksualne aktivnosti, odnosno primarnu anorgazmiju ima žena koja nikada nije doživjela orgazam u seksualnoj aktivnosti. Ovo se stanje gotovo nikada ne javlja kod muškaraca, osim u iznimnim slučajevima bolesti ili fizičke traume. Prema nekim statistikama, pet do 10% žena u Americi nikad nije doživjelo orgazam.

Sekundarna anorgazmija je ona koja se javila nakon perioda ‘normalnog’ seksualnog funkcioniranja, odnosno žena je imala period u kojem je mogla postići orgazam, da bi zatim prestala doživljavati orgazam, piše Ordinacija.hr. Učestalija je kod žena, dok se kod muškaraca javlja znatno rjeđe.

Pri ocjeni postojanja anorgazmije potrebno je procijeniti dobiva li žena dovoljno stimulacije. Ne tretira li se žena dovoljnim intenzitetom, na odgovarajućem mjestu ili na odgovarajući način tada nije riječ o anorgazmiji.

Primarni organ za doživljavanje orgazma nije rodnica (vagina) već klitoris. Među ženama, kao što postoji različita anatomij asvakog organa između ljudi, postoje varijacije i u anatomiji klitorisa. Riječ je o normalnim i zdravim varijacijama, no uslijed njih mogu nastupiti neke razlike u postizanju orgazma.

Ukoliko je riječ o anorgazmiji, ova smetnja ima vrlo visoki postotak izliječenja osobito kod primarnog oblika. Uzroci mogu biti raznoliki: od toga da se misli da je seksualnost nešto ružno i da se u njoj ne treba uživati, do osjećaja tjeskobe i straha vezanih za seksualnost, pa sve do bolova pri odnosu koji ometaju uzbuđenje. No, tu je pak riječ i dispareuniji – odnosno bolnom snošaju.

Neki seksolozi smatraju da ne postoji anorgazmična žena, već samo predorgazmična žena, pa se tako i liječnje sastoji u tome da se ženi zapravo pomogne da postane orgazmična. Terapija se sastoji u vidu preispitivanja stavova žene prema svome tijelu i seksualnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.