Pozivajući se na ljudsko pravo, UN kaznio Peru jer je djevojci zabranio pobačaj

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda kaznio je državu Peru u prosincu, prisiljavajući državu da plati odštetu ženi kojoj nije bilo dopušteno da prekine trudnoću.

Odbor UN-a proglasio je pobačaj ‘ljudskim pravom’ u ovom slučaju te naveo da zemlja nije u pravu da odbije abortus ženi, piše Lifenews.com.
Riječ je o slučaju iz 2001. kada je trudnoj djevojci (17) utvrđeno da joj nerođena beba ima anencefaliju, neurološko stanje koje je obično fatalno. Djevojka je željela abortirati, no peruanski liječnik je odbio. Abortus je u Peruu ilegalan osim kada je život majke ugrožen.

Djevojka je kasnije rodila dijete koje je živjelo četiri dana.

Njezin slučaj odvjetnici su predali Komisiji UN-a u kojem su tvrdili da je Peru majku podvrgnuo ‘okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju ne dopuštajući joj da pobaci. Odbor je donio odluku u korist djevojke 2005. godine, a u prosincu 2015. Peru je morao platiti odštetu mladoj ženi, navodi se.
Odbor za ljudska prava UN-a rekao je da je Peru prekršio Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima ne dopuštajući djevojci da pobaci. Odbor ne navodi o kolikom je iznosu odštete riječ.

Dok jedni slave, 30 pro-life skupina traži povjerenstvo UN-a da preokrene retoriku i ne proglase abortus ljudskim pravom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.