Depresija roditelja može utjecati na školske ocjene djeteta

Djeca će biti lošija u školi kada njihovi roditelji imaju dijagnosticiranu depresiju, ukazuje studija iz Švedske.

Studija je otkrila negativnu vezu između depresije roditelja i školskih ocjena djece, rekao je stariji autor Brian Lee, sa Sveučilišta Drexel School of Public Health u Philadephiji, piše Reuters.

‘Očito znamo da je depresija loša stvar poput svakog drugog mentalnog ishoda’, rekao je Lee.

‘Manje je poznato da ishodi metnalnog zdravlja utječu na druge ljude, ne samo one koji su izravno pogođeni. Tako bi za roditelje ili skrbnike ranjiva populacija bila njihova djeca’.

Prethodna istraživanja otkrila su da će djeca depresivnih roditelja češće imati probleme u moždanom razvoju, ponašanju i emocijama, zajedno s psihijatrijskim problemima, napisali su Lee i kolege u časopisu JAMA Psychiatry. Nekoliko je studija pregledavalo izvedbu djece u školi.

Za novu studiju, upotrijebili su podatke od više od 1.1 milijun djece rođene u Švedskoj između 1984. i 1994.

3% majki i oko 2% očeva imali su dijagnozu depresije prije nego su njihova djeca završila posljednju godinu školovanja, što je u Švedskoj oko 16 godina.

Ukupno, kada je roditeljima dijagnosticirana depresije tijekom života djeteta, dječje ocjene u školi su patile. Depresija majke više je utjecala na kćeri više nego sinove, napisali su znanstvenici.

Lee povezanost između roditeljske depresivnosti i dječjeg školskog uspjeha karakterizira kao ‘umjerenu’.

U nizu faktora koji utječu na školski uspjeh djeteta, Lee je rekao da roditeljska depresija pada između obiteljskog ekonomskog statusa i roditeljske edukacije, što je jedan od najvećih faktora u određivanju uspjeha djeteta u školi.

Znanstvenici upozoravaju da depresija možda nije u potpunosti izmjerena u populaciji. Također, kažu da roditeljska depresija zapravo uzrokuje to da su djeca lošija u školi.

U uvodniku objavljenom u studiji, Myrna Weissman ističe da se pružanje liječenja majkama kod njihove depresije – sa psihoterapijom ili lijekovima – pokazao kao metodom koja potom reducira probleme kod djece.

‘Iz tog razloga roditelji bi se trebali liječiti’, rekla je Weissman, s New York State Psychiatric Institute i Columbia University Department of Psychiatry u New Yorku.

‘Ponekad morate liječiti djecu, no trebate početi s roditeljima’.

‘Istraživanja ukazuju da se depresija može dogoditi u obiteljima. Osim toga, odgoj djeteta je zahtjevan posao što ljudima koji pate od depresije posao čini još težim’.

‘Depresija je stvarna bolest’, rekla je. ‘Depresivni pacijenti su jako teški prema sebi. Trebalo bi im se reći da to nije njihova greška’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.