Jaja su najbolji doručak za djecu

Djeca koja jedu jaja za doručak reduciraju unos energije za ručak do 70 kalorija. 

Jaja su najbolja namirnica koju možete dati djeci za doručak kako bi ih odbili od jela na dulji period, novo je istraživanje, piše Independent.

Provedeno na Sveučilištu Pennsylvania School of nursing, u istraživanju nije pronađeno da su jaja za doručak, umjesto žitarica ili kaša – ona hrana koja će ih držati ‘punijima’ tijekom cijeloga jutra.

Također, navodi se da doručak bogat proteinima također dovodi do toga da djeca jedu manje kalorija za ručak, što može pomoći u kontroli pretilosti.

Objavljena u časopisu Eating Behaviours, studija je proučavala 40 djece u dobi od osam do 10 godina koja jedu doručak od 350 kalorija dobivenih od jaja, kaša ili žitarica te su nakon njega igrala fizičke igre do ručka.

Djeca su upitana osjećaju li kroz jutro glad i u kojoj mjeri, a njihovi su roditelji vodili dnevnik prehrane o onome što su djeca jela.

Istraživanje, koje je vodila Tanja Kral sa sveučilišnog Odjela za bihevioralnu znanost zdravlja, otkrila je da su djeca, koja su jela jaja za doručak, reducirala svoj energetski unos za ručak do 70 kalorija, što pretvara u oko 4% dječjeg dnevnog unosa kalorija.

Prema znanstvenicima, djeca koja jedu izvan svog kalorijskog praga mogu dobiti na težini i uzrokovati pretilost, ukoliko to čine redovito.

‘Nisam iznenađena da su jaja obrok koji najviše zasiti’, rekla je Kral.

‘Ono što me iznenađuje je činjenica da, prema dječjim izvješćima, da im jaja nisu uzrokovala osjećaj da su ‘punija’ nego što bi to učinile žitarice ili kaša, iako su jeli manje za ručak’.

‘Očekivali smo da će reducirani unos za ručak biti popraćen nižim razinama gladi i većom punoćom nakon jedenja visoko proteinskog doručka, no ovo se nije dogodilo’.

‘Veoma je važno da identificiramo određene tipove hrane koja može pomoći djeci da se osjećaju puno kao i da moderiramo unos kalorija, naročito kod djece koja su sklona debljanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.