Etičari: U redu je napraviti embrij od tri roditelja

Kreiranje beba od DNA troje ljudi – muškarca i dvije žene – jednog bi dana moglo prevenirati da majke na djecu prenesu svoje devastirajuće genetske bolesti, tvrde znanstvenici. 

Savjetnici u Vladi danas tvrde da je etično testirati proceduru pod određenim uvjetima, piše Time.

Kod većine vrsta, mitohondrijska DNK nasljeđuje se samo po majci, dok se očev mitohondrij odbacuje neposredno prije ulaska spermija u jezgru. Zbog toga se preko mitohondrijske DNK može pratiti ljudske pretke po majčinoj liniji. U pitanju je dakle vrsta DNA koju djeca mogu naslijediti samo od majke, ne i oca, odnosno gena unutar mitohondrija.

Tehnika zamjene mitohondrijske DNA

Velika Britanija prošle je godine postala prva zemlja kojoj se dopustilo korištenje tehnike plodnosti za stvaranje embrija zamjenom neispravne mitohondrijske DNA sa zdravim genetskim materijalom iz donorskog jajašca.

Administracija za hranu i lijekove (FDA) razmišljala je hoće li dopustiti da se tzv. tehnika zamjene mitohondrija testira u SAD-u. No, kontroverze postoje djelimice što se takve promjene mogu prenijeti na buduće generacije. Naime, nepoznate posljedice kod izvođenja ove tehnike omogućuju promjene ljudskog genetskog koda koje se mogu prenijeti na buduće generacije. Stoga, ova znanstvena granica još nije prijeđena.

U izvješću, koje je zahtijevao FDA, prestižni Institut of Medicine, u srijedu je rekao da je etično napraviti takvo istraživanje ukoliko početni eksperimenti slijede određene, stroge sigurnosne mjere. One moraju ciljati žene u visokom riziku od prijenosa teških smrtonosnih bolesti – i ograničiti pokušaje prve trudnoće na muške embrije. To je iz razloga što muškarci ne mogu prenijeti nikakvu mitohondrijsku alteraciju na vlastitu djecu.

Ovakvo se istraživanje neće dogoditi ove godine, izjavio je FDA u izjavi.

Dok Agencija kaže da će ‘pomno razmotriti izvjšće i preporuke’, bilježi da kada je Kongres donio proračun za FDA za 2016., da je zabranio upotrebu bilo kakvog novca za pregled aplikacija koje uključuju nasljednu genetsku modifikaciju embrija.
Jeffrey Kahn, bioetičar na Sveučilištu Johns Hopkins koji je predvodio panel znanstvenika s Institute of Medicine rekao je: ‘Etički je prihvatljivo da se ide naprijed, no da se ide polako i s velikim oprezom’.

‘Bolesti mitohondrijske DNA mogu biti iznimno razarajuće i za žene koje su u riziku da ih prenesu na svoju djecu, one nemaju drugu opciju po kojim bi nastojanjima imale djecu koja su genetski vezana za njih’, rekao je.

‘Malo je vjerojatno da ćemo pronaći lijek jednom kada se dijete rodi s ovim mutacijama’, rekao je dr. Shoukhrat Mitalipov sa Sveučilišta Oregon Health & Sciences, vodeći američki istraživač na ovom području koji ljudske studije diskutira s FDA.

‘Stoga je najbolji način spriječiti ih’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.