Osam dana star, razdvojen svjetski najmlađi par spojenih blizanaca

U pionirskoj operaciji prvi puta su uspješno razdvojeni osam dana stari identični blizanci.

Svjetski najmlađi par sijamskih blizanaca kirurški je razdvojen, piše Tech Times.

Rođene 2. prosinca 2015. Maya i Lydia rođene su dva mjeseca prerano, zajedno s njihovom trećom sestrom Kamillom. Lydia i Maya rođene su sa spojenim prsima i jetrom.
Petosatnu operaciju izvodio je tim od pet kirurga, šest anesteziologa i dvije medicinske sestre u Sveučilišnoj bolnici u Bernu u Švicarskoj.

Unatoč tome što su rođene dva mjeseca prerano, Lydia i Maya bile su stabilno. Ispočetka, liječnici su planirali da operaciju naprave nekoliko mjeseci nakon rođenja.
No, nakon samo tjedan dana jedna od sestara pretrpila je hipertenziju, a druga hipotenziju, što je obrnuto stanje. Blizanke su težile svega 1.1 kilogram svaka, i stanje je bilo prilično ozbiljno za obje. Liječnici su tada odlučili da razdvoje blizanke prije nego su planirali, što je Lydiu i Mayu učinilo najmlađim sijamskim blizankama na svijetu koje su prošle ovu operaciju.

Operaciju je 10. prosinca 2015. vodila Barbara Wildhaber sa Sveučilišne bolnice u Genevi.

‘Odvajanje jetre proizvest će snažan pritisak prema blizankama’, rekla je Barbara koja u bolnici vodi jedinicu pedijatrijske kirurgije. Wildhaber kaže da je tim bio pripremljen za scenarij u kojem se ne mogu spasiti obje djevojčice, no pionirska operacija polučila je izvanredan uspjeh. Wildhaber dodaje da će ovu operaciju zapamtiti za cijelu karijeru.

‘Ovo je prva uspješna operacija ovako malih sijamskih blizanaca u Švicarskoj i moguće i u svijetu, i zbog toga – osim velike sreće za roditelje i – medicinska senzacija’.

Operaciju je organizirao Odjel pedijatrijske kirurgije Sveučilišne bolnice u Bernu koji je radio s timom pedijatrijskih kirurga s Hopitaux Universitaires de Geneve.

Dok je treća sestra Kamilla dobro, Lydia i Maya počele su se debljati i doje se nakon operacije.

Poznati kao ‘sijamski blizanci’ spojeni blizanci rađaju se jednom na svakih 200.000 živih poroda. Oko 40 do 60% sijamskih blizanaca rađa se mrtvo, dok 35% živi tek jedan dan.
Ukupna stopa preživljavanja je između pet i 25%. Spojeni blizanci razviju se iz jednog oplođenog jajašca i dijele jednu posteljicu i amnionsku šupljinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.