Novi painkiller snažan poput morfija, no ne razvija ovisnost

Znanstvenici sa Southeast Louisiana Veterans Health Care System i Sveučilišta Tulane razvijaju novi painkiller iste snage kao morfij, no s manje nuspojava i bez da stvara ovisnost.

U studiji objavljenoj u časopisu Neuropharmacology, istraživači su upotrijebili štakore kako bi usporedili učinkovitost i nuspojeve morfija prema nekoliko varijanti dizajniranog endomorfina. Iako baziran na peptidima, varijante endomorfina ciljaju isti opioidni receptor (za olakšavanje boli) na koji se veže i morfij, piše Tech Times.

Lijekovi na bazi opiuma učinkoviti su za kroničnu i snažnu bol stoga se naširoko propisuju. Nažalost, mogu stvoriti visoku ovisnost, što rezultira zloupotrebom koja u konačnici ubija na tisuće Amerikanaca svake godine. Predoziranje opioidima i zloupotreba istih dolazi zbog toga što pacijent razvija toleranciju na painkillers, što zauzvrat traži potrebu za višim i češćim dozama istog.
Osim toga, lijekovi mogu dovesti do motornog oštećenja i moguće fatalne respiratorne depresije.

‘Bez presedana je da peptid može dovesti do ovakvog olakšanja od bolova, s tako malo nuspojava’, rekao je James Zadina, vodeći autor studije.
‘Ove nuspojave su u potpunosti odsutne ili su smanjene u novom lijeku’.

Temeljem otkrića, istraživači su primijetili da novi lijek nudi dulji vremenski period olakšanja od bolova, bez da uzrokuje usporavanje disanja kod štakora. Za istu dozu morfijem, dogodila bi se značajna respiratorna depresija.

Osobito je važno kod starijih ljudi, motorna koordinacija dramatično je umanjena nakon upotrebe morfija, no isti slučaj nije primjećen kod novog endomorfinskog lijeka.

Također, primjećena je i manja tolerancija kod novog lijeka i nije se dogodila aktivacija stanica spinalnih glija. Upalni učinak proizveden morfijem, aktivacijom stanica spinalnih glija poznat je kao čimbenik koji pridonosi razvoju tolerancije.

Znanstvenici provode nekoliko testova za procjenu novog lijeka kako bi utvrdili kvalitete koje izazivaju ovisnost. Dok im se dao morfij, štakori su provodili više vremena na mjestu, dok se ovo nije dogodilo kod lijeka endomorfina. Također štakori su pokazivali više napora kako bi ponovno dobili morfij, no ne i varijantu endomorfina.
Unutar nekoliko idućih godina, istraživači se nadaju da će doći do kliničkih istraživanja kako bi se novi endomorfinski lijek testirao na ljudima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.