FDA odobrio Zepatier za hepatitis, Merck & Co-a

Kompanija Merck & Co za lijek Zepatier primila je odobrenje Američke administracije za hranu i lijekove za liječenje kronične infekcije kod odraslih uključujući virus hepatitis C genotipi 1 i 4.

Odobrenje je važeće bez obzira primjenjuju li se tablete za hepatitis C skupa s ribavirinom.

Kao virusne bolesti, hepatitis C uzrokuje upalu jetre koja smanjuje funkciju organa ili u potpunosti dovodi do zatajenja. Mnogo ljudi zaraženih hepatitisom C ne pokazuju simptome, nego tek nakon nekoliko godina, kada bolest uznapreduje i kada se jetra oštetila u velikoj mjeri, piše Tech Times.
Neki pacijenti razviju cirozu, koja dovodi do komplikacija poput žutice, krvarenja, infekcija, nakupljanja tekućine u trbuhu ili rak.

Kliničko ispitivanje uključivalo je 1.373 sudionika, a provedeno je testiranje djelotvornosti i sigurnosti Zepatiera bez obzira primjenjuje li se s ribavirinom. Sudionici su imali ili infekcije genotipa 1 ili 4, dok su neki bili s cirozom i podijeljeni su u grupe kako bi primili tretman na 12 ili 16 tjedana.

Kliničko ispitivanje osmišljeno je kako bi se ocijenilo je li se virus hepatitisa C još uvijek može otkriti u krvi sudionika 12 tjedana nakon liječenja. Ne pronađe li se nigdje virus, tada je infekcija hepatitisa C izliječena.

Prema nalazima kliničkih ispitivanja, 94-97% onih s genotipom infekcije 1 i 97-100% onih s genotipom infekcije 4 postigli su željene rezultate.

Duljina liječenja Zepatierom trebala bi se utvrditi obilježjima bolesnika i virusima kojima su se zarazili kako bi se osiguralo da su željeni rezultati ispunjeni.

Zdravstvenim se radnicima preporuča da provjere bolesnike na infekciju genotipa 1a za specifične virusne genetske varijacije, a prije početka tretmana kako bi se odredilo trajanje doziranja.

Kako Zepatier može podići enzime jetre pet puta od gornje granice normalne razine, sugerira se da se određeni testovi krvi, koji se odnose na jetru, naprave u nekom trenutku tijekom liječenja.

Ukoliko pacijent već ima umjereno do teško oštećenje jetre njima se ne može dati Zepatier.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.