Nakić na prvoj sjednici vlade: Slijedi reorganizacija HZZO-a

Ministar Nakić na prvoj sjednici vlade najavio reorganizaciju HZZO-a

Ministar zdravlja Dario Nakić na prvoj sjednici vlade osvrnuo se na manjak u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te najavio reorganizaciju sustava.

U HZZO-u je u 2014. godini napravljena sanacija, ali je ukupni manjak u sustavu u 2015. godini bio umanjen za nedostatnih 300 milijuna kuna i iznosio je 2,5 milijardi kuna.

Ministar Nakić upozorio je kako je potrebno dodatno smanjenje manjka: ‘Obvezali smo se prema EU da ćemo obaveze smanjiti za 700 milijuna kuna, što znači da taj zadatak nismo ispunili’, stoji u Glasu Istre.

Reorganizacija HZZO-a

Projekcije pokazuju kako bi se tijekom 2017., odnosno do kraja 2018. godine sustav mogao stabilizirati na način da se vrate postojeći dugovi proz povećanje prihoda od dodatnog zdravstvenog sustava.

S druge strane, troškovi HZZO-a porasli su za oko 15 posto pa će biti potrebna reorganizacija sustava i revizija poslovanja.

Kao loš primjer ranijeg poslovanja, Nakić je istaknuo iznajmljivanje helikoptera za hitnu helikoptersku službu od talijanske tvrtke jer je za cijenu najma za jedan kvartal kroz godinu dana Hrvatska mogla sama kupiti helikopter.

‘Iznajmljivanje helikoptera platili smo 11 milijuna kuna, a cijena novog je 30 milijuna kuna što znači da smo si za godinu dana mogli priuštiti vlasititi helikopter’, rekao je Nakić.

Nema novih zaposlenja niti povećanja plaća

Na sjednici se raspravljalo i o Prijedlogu zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Na temelju tog zakona plaće zaposlenika ne bi se smanjivale, ali bi oni ostali uskraćeni za povećanje plaća s obzirom na duljinu staža.

U Ministarstvu nemaju namjeru tražiti nove ljude.

 

Foto: Službena Facebook stranica Tihomira Oreškovića

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.