Šalica bez brige: Umjereni unos kofeina ne ubrzava rad srca

Uzrokuje li kava lupanje srca i povećani srčani ritam? Ne, kažu znanstvenici

Uzrokuje li kava lupanje srca? Ne u umjerenim količinama, kažu znanstvenici. Kavoljupci, ne morate se bojati za zdravlje svojeg srca: svakodnevno umjereno ispijanje kave ne dovodi do promjena u srčanom ritmu.

Neka ranija istraživanja povezala su redovitu konzumaciju kave s povećavanjem srčane frekvencije. Međutim, najveća do sad studija znanstvenika s University of California (UC) o odnosu između prehrambenih navika i ubrzavanja rada srca demantirala je tu poveznicu, piše MNT.

U studiji su korišteni podaci o 1388 ispitanika dobrog zdravstvenog stanja koji su dnevno pili najmanje jednu šalicu kave ili čaja koji sadrži kofein. Rezultati nisu pokazali promjene u srčanom ritmu iz sata u sat nakon konzumiranja kofeina. Štoviše, sudionici koji su češće konzumirali kofein nisu uopće imali povećanu srčanu frekvenciju.

Prethodne su studije provedene prije nekoliko desetljeća. Znanstvenici s UC su ocijenili kako one nisu bile dovoljno opsežne te da nisu uzele u obzir ključne promjene u srčanom ritmu poput prerane kontrakcije klijetke ili prijevremene ventrikularne kontrakcije koje mogu dovesti do srčanog udara i smrti.

Zbog toga se pacijentima koji su u riziku od povećane ili promijenjene srčane frekvencije do sada savjetovalo izbjegavanje kave, čaja i čokolade što je nepotrebno jer se pokazalo kako te namirnice čak imaju pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav.

Sljedeći je korak istražiti utječe li akutni unos kofeina na dodatne otkucaje srca.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.