Ocjena hrvatskog zdravstva: 16. u Europi

Ocjena hrvatskog zdravstva: 16. od 35 u Europi

Ocjena hrvatskog zdravstva je bolja: istraživanje Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) smjestilo je Hrvatsku na 16. od mogućih 35 mjesta po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite za 2015. godinu.

EHCI svake godine daje ocjenu zdravstva u Europi, a Hrvatska je tako u odnosu na godinu ranije napravila skok od 7 mjesta, prenosi Hina.

Obrazloženo je kako je Hrvatska sa 707 bodova od mogućih 1000 ostvarila izvanredan uspjeh među zemljama bivše Jugoslavije, uz Sloveniju koja je sa 710 bodova korak ispred, na 15. mjestu ljestvice.

U Hrvatskoj se za zdravstvo po stanovniku ulaže nešto manje u odnosu na zapadnoeuropske standarde, međutim primjenjuju se skupi i napredni postupci kao što je transplantacija bubrega. Izvješće EHCI ocijenilo je kako je Hrvatska u samom europskom vrhu s približno 50 transplantacija na milijun stanovnika.

Drugo i treće mjesto zauzele su Švicarska i Norveška, dok je najbolji zdravstveni sustav Nizozemske, ujedno jedine zemlje koja je 10 godina uzastopce pri samom vrhu liste. Nizozemsko zdravstvo karakterizira mnoštvo konkurentskih zdravstvenih osiguranja odvojenih od bolnica i pružatelja skrbi, uređen sustav participacije pacijenata u donošenju zdravstvenih odluka i politika te dostupnost zdravstvenih usluga putem centara za primarnu njegu koji su otvoreni 24/7.

Situacija u zdravstvu sve je bolja

Opća ocjena Health Consumer Powerhousea za europsko zdravstvo je pozitivna. Unatoč najavama štednje zbog financijske krize, migrantskoj krizi i starenju stanovništa, stituacija u zdravstvu ocijenjena je boljom nego ranije.

Jedan od najindikativnijih pokazatelja – smrtnost dojenčadi – je u stalnom padu, a pozitivno je i povećavanje stope preživljavanja srčanih oboljenja, moždanog udara i raka.

EHCI uspoređuje uspješnost nacionalnih zdravstvenih sustava u 35 zemalja od 2005. godine. Analizira se 48 pokazatelja, među kojima i prava pacijenata, pravo na informiranje, dostupnost zdravstvenih usluga, ishod liječenja, liste čekanja, prevencija, dostupnost i potrošnja lijekova itd.

Bodovanje EHCI

1. Nizozemska (916)
2. Švicarska (894)
3. Norveška (854)

15. Slovenija (710)
16. Hrvatska (707)

30. Srbija (554)
31. Bugarska (530)
32. Rumunjska (527)
33. Albanija (524)
34. Poljska (523)
35. Crna Gora (282)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.