WHO: U svijetu je 42 milijuna predškolske djece pretilo ili s prekomjernom težinom

Broj pretile ili djece s prekomjernom tjelesnom težinom ispod pet godina u svijetu iznosi 41 milijun za razliku od 31 milijuna u 1990., podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Drugim riječima, posljednje brojke znače da je u 2014. godini 6.1% djece ispod 5 godina bilo pretilo ili s prekomjernom tjelesnom težinom, što je skok od 4.8% u 1990.

Dodatno, stope djece s prekomjernom težinom u nacijama nižeg srednjeg dohotka udvostručio se u istom periodu, skočivši s 7.5 milijuna na 15.5 milijuna. Od sve pretile i djece s prekomjernom tjelesnom težinom ispod pet godina u 2014., ogromnih 48% živi u Aziji dok je četvrtina u Africi, piše Tech Times.

Objavljeno od strane Commission on Ending Childhood Obesity, izvješće kritizira ‘spor i nedosljedan’ napredak u rješavanju problema, te poziva na bolju političku predanost u borbi protiv dječje pretilosti. Supredsjedatelj komisije Peter Gluckman rekao je da je pretilost u ovom segmentu globalne populacije postala noćna mora koja je eksplodirala među razvijenim zemljama.

‘Nisu djeca kriva. Ne možete kriviti dvogodišnje dijete da je debelo i lijeno i da previše jede’, rekao je Gluckman, ukazujući da izvješće adresira problem na dostupnost hrane i marketing kao i smanjenu tjelesnu aktivnost kao glavne krivce iza energetske neravnoteže kod djece.
Autori navode kako se dječja pretilost treba početi rješavati prije rođenja, fokusirajući se na zdravlje majke pa sve do adolescencije djeteta. Djeca odrastaju u sredinama koje ohrabruju debljanje i pretilost, upozoravaju.

Komisija također podupire porez na zašećerena pića i prehrambene proizvode, mjere koje je već implementirao Meksiko, a usvajaju ih i druge zemlje svijeta.

Službeno izvješće National Health Service u Velikoj Britaniji kaže da bi kontrola šećera u prehrani mogla spasiti gotovo 80. 000 života. Danas, djeca i tinejdžeri konzumiraju, procjenjuje se, tri puta više od dozvoljene količine šećera.

Public Helath England preporuča porez između 10 i 20 posto, no nudi i druge solucije poput zabrane proizvoda s visokim udiom šećera iz supermarketa, kao i gušenje tv i online oglašavanja namirnica bogatih šećerom.

Slični su porezi provedeni u pet drugih zemalja, s mjerama poput smanjenog unosa gaziranih pića. U prvoj godini u Meksiku, porez na šećer na gazirana pića reducirao je prodaju za 12%.

Povjerenstvo – osnovano 2014. i usklađeno s više od 100 članica WHO-a – pozvalo je na povećanu tjelesnu aktivnost i implementaciju nutricionizma u školama, kao i zabranu slatkih pića i nezdrave hrane u takvim sredinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.