Prva na svijetu: Bebi transplantirali bubreg upotrebom 3D tehnologije

Beba iz Antrima u Sjevernoj Irskoj je prva na svijetu kojoj je transplantiran organ upotrebom 3D tehnologije.

Kada je Lucy Boucher rođena, pretrpila je srčanu manu koja je kao posljedicu ostavila bubrege bez kisika i prestanak njihova rada. U tom trenutku Lucy je bila suočena s doživotnim tretmanom dijalize.

Njezini su je roditelji doveli su u Guy’s and Thomas’ i Great Ormond Street Hospital, gdje su liječnici preporučili da se podvrgne transplantaciji bubrega. Njezin otac, Chris, bio je idealan kandidat za transplantaciju, no postojao je problem. Na koji način da odrasli, velik bubreg stane u mali Lucyn abdomen?

Tada je na scenu nastupila 3D tehnologija. Liječnici su proizveli model Chrisovog bubrega i Lucynog abdomena kako bi odredili kako bi organi išli zajedno u transplantacijskom procesu.  Ova intervencija, uvelike je pomogla liječnicima planirati vrlo kompliciran postupak i smanjiti rizike.

‘Kada sam prvi put vidio model bio sam zapanjen razinom detalja koja je u njima’, rekao je Chris. Dodao je da mu je to stvarno pomoglo da stvori ideju o tome što će se dogoditi tijekom operacije. Chris je bio iznenađen veličinom svog bubrega te je upitao kako on može stati u njegovu kćer. Unatoč početnom šoku, laknulo mu je da liječnici mogu izvesti tako detaljno planiranje prije operacije.

Za provođenje postupka 3D ispisa i Chris i Lucy prošli su CT i MRI mjerenja kako bi dobili precizne mjere svojih organa. 3D printer tada je proizveo plastični model koji oponaša veličinu i gustoću dijelova tijela.

S gotovim modelima organa, kirurzi su mogli procijeniti moguće ishode postupka i vježbati svaki korak operacije.

24. studenog 2015. liječnici su napokon transplantirali Chrisov bubreg u Lucy. Operacija je trajala četiri sata. Lucy se oporavlja kao i njezin otac. Do kraja godine već će moći krenuti u vrtić.

‘Transplantacija je promijenila život Lucy’, rekla je majka Ciara, učiteljica.

Lucyna operacija je prva na svijetu koja je upotrijebila 3D printing tehnologiju za transplantaciju odraslog bubrega dječjem primatelju.

Ova je tehnologija utrla put informativnom planiranju, pružajući liječnicima najkritičnije detalje koje trebaju znati prije operacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.