Preskačete doručak? Riskirate lošiju varijantu moždanog udara

Studija otkriva da preskakanje doručka može povećati rizik od moždanog krvarenja.

Otkriće se dodaje gomilajućim znanstvenim dokazima da je doručak najvažniji obrok u danu koji može pomoći u prevenciji moždanog udara.

Istraživački tim japanskih znanstvenika analizirao je više od 88.000 odraslih u Japanu bez povijesti raka ili bolesti srca. Sudionici su bili u rasponu godina od 45 do 74 godina. Pratili su se od 1995 do 2010. godine tijekom japanske studije koja je pratila javno zdravlje, piše Tech Times.

Tijekom 15-ogodišnjeg perioda, sudionici su upitani o dnevnim navikama oko doručka. Grupirani su temeljem broja puta koliko su jeli doručak u tjednu od nula (niti jedan doručak) do sedam (svi dani u tjednu).

Istraživački tim pod vodstvom dr. Yusuhiko Kubota dokumentirao je 3.772 slučaja moždanog udara i 870 slučajeva koronarnih bolesti srca (CHD) tijekom 15-ogodišnjeg perioda studije.
Među udarima, dogodila su se 1.051 slučaja cerebralne hemoragije, 2.286 cerebralnog infarkta i 417 slučaja subarahnoidalnog krvarenja.

Otkrića su pokazala da su, više od 1.000 sudionika s moždanim krvarenjem, isti ljudi koji nikada nisu pojeli doručak. Tim je rekao da je jedan od vodećih uzroka moždanog krvarenja visoki krvni tlak. Mnogi udari događaju se u jutarnjim satima u odnosu na kasnije sate u danu. Naime, sudionici koji su jeli doručak imali su niži krvni tlak u usporedbi s onima koji su konstantno preskakali doručak.

‘Koliko je nama poznato, ovo je prva studija koja istražuje povezanost frekvencije unosa doručka s kardiovaskularnim događajima koji uključuju ne samo koronarne bolesti srca, nego i moždani udar i njegove podvrste u azijskom stanovništvu’, napisali su istraživači.

Prijašnje američke studije, uključujući istraživanje iz 2013., napravljeno na Harvard School of Public Health također je povezalo preskakanje doručka s povećanim rizikom od bolesti srca i moždanog udara. Međutim, trenutna japanska studija nije pronašla vezu između preskakanja doručka i koronarne bolesti srca.

Japanski znanstvenici napominju da je razlika u rezultatima studija možda zbog različitih populacija u istraživanjima. U Japanu, stope koronarne bolesti srca manje su u usporedbi sa stopama u zapadnim zemljama. Međutim, stope moždanih udara, naročito krvarenja u mozgu su veće.

Kritičari ističu da su dokumentirani slučajevi moždanih udara i navike jedenja doručka iz japanske studije potpuna slučajnosti, da je preskakanje doručka očit znak nezdravog prehrambenog ponašanja.

Japanska studija objavljena je u časopisu Stroke, 5. siječnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.