GSK razmatra mogućnost za razvoj cjepiva protiv virusa Zika

GlaxoSmithKline Plc zaključava studiju o izvodljivosti tehnologije cjepiva kompanije i njezinoj pogodnosti za virus Zika, koji se veže za oštećenje mozga kod novorođenih beba u Brazilu.

Virus Zika će se vjerojatno proširiti na sve zemlje obe Amerike osim Kanade i Čilea, izjavila je Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak.

Virus još nije prijavljen u kontinentalnom dijelu SAD-a, iako je žena koja se razboljela od virusa Zika kasnije rodila dijete oštećenog mozga u državi Hawaii, piše Reuters.

Virus Zike prenose komarci Aedes aegypti, koji prenose i denga groznicu, žutu groznicu i viruse Chikungunya.

Trenutno ne postoji cjepivo ili tretman za Ziku, koja tipično uzrokuje blagu groznicu i osip, iako oko 80% zaraženih ne pokazuje simptome.

‘Zaključujemo naše studije izvedivosti što brže možemo kako bismo vidjeli može li naša platforma tehnologije cjepiva biti pogodna za rad na Ziki’, rekla je glasnogovornica Glaxa Anna Padula. Odbila je dati podrobnije informacije, no dodala je da je za razvoj cjepiva potrebno 10 do 15 godina.

Francuski Sanofi SA, koji je prošle godine dobio odobrenje za prvo cjepivo za denga groznicu rekao je da razmatra mogućnost podnošenja zahtjeva i za virus Zike.

‘Međutim, postoje mnoge nepoznanice o Ziki kako bi pouzdano utvrdili sposobnost za istraživanje i razvoj učinkovitog cjepiva’, rekao je glasnogovornik kompanije.

Japanska kompanija Takeda Pharmaceutical Co Ltd prošlog je tjedna u potpunosti bila fokusirana na rješavanje denga groznice te je navela da eksperimentalno cjepivo nije dizajnirano da pokrije i Ziku.

Glasnogovornica Merck & Co Inc, koji će biti vjerojatno jedan od prvih proizvođača cjepiva za Ebolu, rekao je da kompanija nije trenutno angažirana u istraživanje prevencije i liječenja virusa Zika.

‘Pažljivo motrimo i povezujemo se s partnerima da vidimo kako naše znanje i sposobnosti mogu biti korisne u pomganju ubrzanja napretka na ovoj fronti’, rekla je glasnogovornica Mercka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.