Prehrana po krvnim grupama: Koji ste tip?

Prehrana po krvnim grupama: Koji je vaš tip?
[box type=”info” align=”left” class=”” width=””]

Odabirom prehrane koja odgovara vašoj krvnoj grupi možete izgubiti kilograme, imati više energije i prevenirati mnoge bolesti.

[/box]

Vaša krvna grupa je složena genetska slagalica koja između ostalog otkriva kako vaše tijelo probavlja određene vrste hrane, kako reagira na stres te kojim je bolestima sklono.

Prema dr. Peteru J. D’Adamu, glavnom autoru ove dijete, hrana koju jedete kemijski reagira s vašom krvi. Krvne grupe povijesno su se razvijale i mijenjale kako se mijenjala prehrana i životni stil ljudi te su tako probavni sustav svake krvne grupe prilagođen određenoj vrsti prehrane.

 

prehrana po hrvnim grupama

  • Kao najstarija krvna grupa, nula je grupa naših predaka, prvobitnih “lovaca”. Nulama najviše odgovara mesna dijeta i aktivni životni stil.
  • Grupa A je vegetarijanski tip. Po svojoj prirodi su “uzgajivači”, imaju osjetljiv probavni sustav i najbolje se osjećaju na biljnoj prehrani.
  • Osobe s krvnog grupom B – “nomadi” imaju jaki imunološki sustav i vrlo su prilagodljivi. Grupi B odgovara raznolika prehrana.
  • AB je najmlađa i najsloženija krvna grupa. Ova “moderna” krvna grupa može jesti sve po malo, ali ne preporučuje se teška hrana zbog smanjene želučane kiseline.

 

Prehrana po krvnim grupama namirnice dijeli u skupine, a za svaku su grupu određene namirnice koje su jako dobre, one neutralne te namirnice koje treba izbjegavati. Preme D’Adamu određene vrste hrane mogu djelovati kao lijek, dok su druge toksične.

D’Adam kaže kako su za nulu najljekovitije alga kelp, morski plodovi i jodirana sol. Povoljno djeluju crveno meso i zelenjava poput špinata te brokule i kelja.

Povrće, ananas, riba, sir i soja blagotvorno djeluju na grupu A.

Grupu B na mršavljenje potiču zeleno povrće, jaja i jetrica, a povoljno djeluju i organski mliječni proizvodi.

Prilagodljivi AB tipovi se prema D’Adamu trebaju hraniti tofuom, morskim i mliječnim proizvodima za najbolji učinak.

Poželjna prehrana po krvnim grupama

POŽELJNA PREHRANA KRVNA GRUPA HRANA KOJU BI TREBALI IZBJEGAVATI
Visokoproteinska dijeta utemeljena na nemasnoj govedini, nešto manje peradi te ribi i povrću. 0 Najnepovoljnije namirnice za 0 su žitarice, grah, svinjetina, alkohol i kofein.
Bezmesna dijeta utemeljena na voću i povrću, soji, grahoricama i integralnim žitaricama A Izbjegavajte namirnice životinjskog podrijetla, osim peradi koja je neutralna i može se jesti u manjim količinama.
Preporučuju se zeleno povrće, jaja, nemasni mliječni proizvodi B Izbjegavajte kukuruz, pšenicu, heljdu, leću, rajčicu, kikiriki i sezam. Piletina također može biti problematična.
Koncentrirajte se na tofu, morske plodove, mliječne proizvode i zeleno povrće. AB Na AB grupu nepovoljno djeluju kofein, alkohol, dimljeno meso i suhomesnati proizvodi.
[box type=”” align=”left” class=”” width=””]

Upozorenje

Tekstovi su informativne prirode. Prije započinjanja bilo kakve dijete najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.