Nova dijeta za dijabetičare: 8 tjedana do reguliranja šećera u krvi

Dijeta za dijabetičare - izbacite slatkiše i procesiranu hranu
[box type=”info” align=”left” class=”” width=””] Nova dijeta za dijabetičare predlaže drastično smanjivanje dnevnog unosa na 800 kalorija kroz 8 tjedana kako bi se reduciralo masno tkivo i normalizirale razine šećera u krvi.

[/box]

Autor dijete Michael Mosley iza sebe već ima hit dijetu – popularnu 5:2 dijetu koja povremenim, kontroliranim postom doprinosi zdravlju i gubitku kilograma. Mosley je po struci liječnik, no karijeru je izgradio kao televizijski producent i nagrađivani znanstveni novinar.

8-tjedna dijeta za dijabetičare

Mosley je predložio radikalni plan za dijabetičare: dijetu s dnevnim unosom oko 800 kalorija tijekom dva mjeseca.

8-tjedna dijeta za kontroliranje šećera u krvi naslov je njegove novoizašle knjige (The 8-week blood sugar diet) u kojoj iznosi plan prehrane za prevenciju i reguliranje dijabetesa. Namijenjena je pacijentima s dijabetesom tipa 2 kao i onima koji su u riziku od razvoja ove bolesti, a tvrdnja je da se kontroliranim postom kroz 8 tjedana razine šećera u krvi oboljelih čak mogu vratiti u normalne razine.

Prehrana se temelji na mediteranskoj kuhinji, a brza hrana i slatkiši izbacuju se u potpunosti. Dijeta se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i to samo onih “kvalitetnih” koji se sporo razgrađuju kao što su zobene pahuljice ili smeđa riža.

dijeta za dijabetičare predlaže smanjivanje dnevnog unosa na 800 kalorijaNajveći neprijatelj ove (kao i većine dijeta) je fruktoza koja se osim u stolnom šećeru i zloglasnom glukozno-fruktoznom sirupu, skriva i u nekim “zdravim” sladilima kao što je agavin sirup.

Fruktoza je problematičnija od glukoze jer se može razgraditi isključivo u jetri, a količine koje danas konzumiramo dovode do preopterećenja jetre. Jetra višak fruktoze pretvara u masti te može dovesti do masne jetre.

Voće se može konzumirati u manjim količinama jer također sadrži fruktozu, iako u manjim količinama. Potrebno izbjegavati prerađene voćne sokove koji su lišeni vlakana i dodan im je šećer. Prosječni sok od naranče primjerice ima dvostruka više kalorija, dvostruko više šećera i upola manje vlakana od naranče.

Upravo su vlakna veliki faktor u održavanju stabilnih razina šećera u krvi. Današnja je prehrana siromašna vlaknima: odrasli unose u prosjeku 15 grama vlakana dnevno, polovicu preporučenog unosa. Povećani unos vlakana usporava apsorbiranje šećera i pomaže održati zdravu probavnu floru.

8-tjedna dijeta za dijabetičare cilja na gubitak suvišnih kilograma, posebice visceralnog masnog tkiva. Prije početka dijete posavjetujte se s liječnikom, izmjerite svoju težinu, indeks tjelesne mase i opseg struka kako biste mogli pratiti svoj napredak.

Nutricionisti i liječnici nisu još dali svoju ocjenu nove dijete Michaela Mosleyja.

[box type=”” align=”left” class=”” width=””]

Upozorenje

Tekstovi su informativne prirode. Prije započinjanja bilo kakve dijete najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.