Montignacova metoda: Ne smanjujte kalorije nego birajte namirnice

Montignacova metoda: Ne smanjujte kalorije nego birajte namirnice
[box type=”info” align=”left” class=”” width=””]

Pažljivim odabirom i kombinacijom namirnica s niskim glikemijskim indeksom postignite i održite željenu tjelesnu težinu te smanjite rizik od razvoja dijabetesa.

[/box]

Kalorije nisu razlog zbog kojeg se debljamo!

Tako je utvrdio Michel Montignac kada je razvio ovaj nutricionistički koncept prije 25 godina. Suprotno uvriježenom mišljenju, kalorije nisu krivac za pretilost, već odabir pogrešne hrane zbog koje rastu razine šećera u krvi. Montignac je tako prvi govorio o glikemijskom indeksu u kontekstu mršavljenja.

Što je glikemijski indeks?

Glikemijski indeks (GI) je sustav vrednovanja koji mjeri kako hrana utječe na naše tijelo, točnije koliko se šećera (glukoze) apsorbira u krvu nakon konzumiranja određenog ugljikohidrata.

Svaka namirnica ima broj koja određuje njezin GI i to je pokazatelj koliko šećera iz namirnice ostane u krvotoku. Primjerice, brokula ima GI 15 koji se tretira kao niski indeks jer se mali postotak šećera apsorbira u krvotok, dok je GI pečenih krumpira iznimno visok i iznosi 95.

Povišene razine šećera u krvi negativno se odražvaju na metaboličke procese i potiču otpuštanje inzulina što doprinosi debljanju.

Kako funkcionira Montignacova metoda?

Montignacova metoda: pazite na glikemijski indeks namirnica[tie_list type=”checklist”]

  • Uravnotežena prehrana
  • Nema gladovanja, samo pomnog biranja i kombiniranja namirnica
[/tie_list]

Montignacova metoda preporuča izbjegavanje šećera u svim oblicima te ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa.

Biraju se oni ugljikohidrati čiji je GI niži od 50, a u obrocima se kombiniraju proteini i ugljikohidrati ili proteini i masti.

Imajte na umu da glikemijski indeks hrane varira i ovisno o termičkoj obradi. Na primjer, svježa mrkva ima GI 16, dok oguljena, narezana na kockice i skuhana ima čak 49.

Metoda se provodi u dvije faze:

  • U prvoj fazi radi se na gubitku težine: biraju se kvalitetni ugljikohidrati s glikemijskim indeksom 35 i manje te se pažljivo kombiniraju masnoće i proteini. Cilj je održavati stabilne razine šećera u krvi te tako onemogućiti stvaranje masnih naslaga.
  • Drugu fazu obilježava stabiliziranje i održavanje težine. Ugljikohidrati se i dalje biraju prema svojem GI (idealno manji od 50), ali je izbor veći.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom

[tie_list type=”checklist”]
  • Povrće: šparuge, brokula, cvjetača, kupus, celer, kelj, masline, špinat, rajčica
  • Voće: jabuke, banane, šljive, bobičasto voće
  • Sjemenke: lan, sezam, suncokret, bundeva
  • Orašasti plodovi: bademi, indijski oraščići, kikiriki
  • Žitarice: ječam, proso, smeđa riža, kvinoja, raž
  • Riba: bakalar, losos, sardine, tuna
  • Grah i mahunarke: soja, crni grah, leća
[/tie_list]

Montignac je istaknuo kako ne vjeruje u restriktivne dijete jer se one ne mogu održati. Stoga ovaj koncept nije dijeta u pravom smislu te riječi nego se radi o promjenama koje bi trajno trebalo uklopiti u svoj životni stil ukoliko želimo održati zdravu tjelesnu težinu te umanjiti rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

[box type=”” align=”left” class=”” width=””]

Upozorenje

Tekstovi su informativne prirode. Prije započinjanja bilo kakve dijete najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.