Kanada preuzima finski model: Roditelji novorođenčadi dobivaju kutije za bebe

Ovu je praksu uvela Finska. Kutije za bebe namijenjene i novopečenim roditeljima i bebama sadrže zapravo sve potrebno za prve dane i tjedne beba. Odjeću, ručnik, prostirač za bebe, pelene, knjigu, igračke i podbradak. 

U kompletu dolazi i madrac tako da se i sama kutija može upotrijebiti kao prva bebina kolijevka, piše Upworthy.

Finski roditelji vole kutije za bebe

Ova tradicija počela je još u 1930-ima s ciljem da se svoj djeci u Finskoj, bez obzira na njihovo podrijetlo, pruži jednaki početak u životu. Od kada je prvi put uvedena Finska je zemlja u kojoj je mortalitet beba mjerilo, nešto što stručnjaci dijelom pripisuju kutiji. Neki kažu da je, dijelom zahvaljujući i tome, Finska postigla najnižu stopu smrtnosti novorođenčadi u svijetu. To je jedna od onih genijalnih, a jednostavnih ideja koja može poboljšati pa i spasiti živote.

Kanada sada preuzima finski model

Istraživači Sveučilišta u Calgaryju pokreću studiju kako bi vidjeli mogu li roditelji u pokrajini Alberta imati korist od setova za bebe.

Studija je dio programa Welcome to parenthood Sveučilišta u Calgaryju, koja je prethodno roditeljima nudila trening i pakete, uključujući vodiče i ploče za brisanje kako bi roditelji mogli sastaviti potreban popis za bebu.

Kako će sve funkcionirati

Nove mame preuzet će kutije za bebe od Parent Link Centersa nekoliko mjeseci prije termina poroda. Dok će doći preuzeti paket, ispunit će upitnik i povezati se s drugim roditeljima-mentorima u svojoj zajednici.

Istraživači će biti u kontaktu s roditeljima sve dok roditelji ne dobiju dijete i nakon toga, kako bi vidjeli kako se svi zajedno prilagođavaju na život s bebom.

Karen Benzies, vodeća autorica studije, rekla je za Calgary Herald da se nada da će kutije i mentorstvo pomoći roditeljima da stanu na noge u razdoblju tranzicije.

Naime, u periodu nakon rođenja bebe roditelji bi mogli osjećati usamljenost. Nove bebe zahtijevaju puno pažnje i može doći do istovremene manifestacije i osjećaja izolacije i neodoljivosti kada se shvati da ste odjednom odgovorni za drugi ljudski život. Naročito ovo vrijedi za mame koje se bore s postnatalnom depresijom. Stoga bi sustav podrške (poput ovih kutija) mogao bi biti izvrsna pomoć u ovom razdoblju.

Ne samo da će kutije za bebe u Kanadi biti od velike pomoći roditeljima; istraživači misle da će bolji pristup roditeljskim resursima pomoći i samoj djeci u ranom djetinjstvu također.

Kutije za bebe uskoro u SAD-u

Ovu ideju čini se preuzima i američka Baby box mission u Teksasu u formi pilot projekta.

Sadržaj kutije:

Madrac, prekrivač za madrac, plahta, prekrivač, deka, vreća za spavanje
Kutija može poslužiti i kao krevetić
Zimsko odijelo, kapa, debele kapice, podstavljene rukavice i čizmice
Jednodijelni kompletić s kapuljačom i pletena vesta
Čarape i rukavice, pletena kapa
Bodiji, štramplice
Ručnik s kapuljačom, škarice za nokte, četka za kosu, četkica za zube, termometar za kupku, krpica za pranje, krema
Platnene pelene
Slikovnica i igračka za zubiće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.