GM komarci uništavaju prijenosnike virusa Zike, ženama savjetovano da ne zatrudne do 2018.

El Salvador pozvao je žene da izbjegavaju začeti sve do 2018. godine kako bi izbjegle da njihove bebe razviju urođenu manu mikrocefaliju od komaraca koji prenose virus Zika.

Virus Zika prenose komarci Aedes aegyptus, koji prenose Denga virus i Chikungunya virus. Zdravstveni stručnjaci nisu sigurni zašto se virus, koji je prvi put zabilježen u Africi 1947., i u Americi je bio nepoznat sve do lani, širi toliko brzo u Brazilu i susjednim zemljama, piše Reuters.

Iako su istraživanja u tijeku, postoje značajni dokazi koji ukazuju na vezu infekcije Zike i rastućih slučajeva mikrocefalije, neurološkog poremećaja kod novorođenih beba s nerazvijenim mozgom.

‘Želimo sugerirati svim ženama u plodnim godinama da poduzmu korake u planiranju trudnoće i izbjegavaju trudnoću ove i iduće godine, rekao je zamjenik ministra zdravlja Eduardo Espinoza.

Espinoza kaže da je Vlada odlučila objaviti upozorenje zbog 5.397 slučajeva virusa Zika koji su primjećeni u El Salvadoru u 2015. i prvih nekoliko dana 2016. godine.

Službene brojke pokazuju da se sumnja da je 96 trudnica zaraženo virusom, no do sada niti jedna nije rodila bebu s mikrocefalijom.

U Kolumbiji, drugoj najvećoj zemlji po rasprostranjenosti infekcije Zika nakon Brazila, Vlada također savjetuje ženama da odgode trudnoću, na šest do osam mjeseci.

Prema pisanju The Scientista, Oxitec, kompanija koja uzgaja genetski modificirane komarce čiji potomci umiru mladi, pokreće postrojenje u Piracicabi, Brazil, kako bi se borila protiv virusnih infekcija koju prenose komarci ASedes Aegyptui.
Oxitec je već oslobodio svoje komarce u maloj regiji na Piracicabi, program koji će se sada proširiti do središta grada, piše The Scientist.

‘Oxitec će u gradu sagraditi novu tvornicu kako bi zadovoljio zahtjeve u godinama koje dolaze i pomoći zaštititi javno zdravlje s ovom inovativnom tehnologijom’, rekao je gradonačelnik Gabriel Ferrato.

Program Oxiteca u Piracicabi započeo je u travnju 2015., prema izvješću za javnost, gdje su ličinke divljih komaraca pale 82% do kraja godine. Komarci su genetski modificirani po principu – kada se pare s divljim komarcima proizvode potomke koje ne dožive dob za parenje.

Thomas Scott, koji proučava vektorske bolesti na Sveučilištu Kalifornija izjavio je da su rezultati terenskih istraživanja vrlo ohrabrujući.

‘Bit će korisno ukoliko buduća ispitivanja mogu demonstrirati redukciju bolesti, odrediti da strategija može biti umanjena do modernih mega gradova s milijunima ljudi, uspostaviti održivost redukcije bolesti, opravdati troškovnu učinkovitost i dovesti do diskusije o tome kako se ovaj pristup može integrirati s drugim kontrolnim metodama koje već postoje ili su trenutno u razvoju’, rekao je Scott koji surađuje s Oxitecom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.