Sukob interesa: Povjerenstvo kaznilo Vargu sa 20 tisuća kn

Tehnički ministar Siniša Varga kažnjen je s 20 tisuća kuna zbog sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu je s ukupno 20 tisuća kuna kaznilo tehničkog ministra zdravlja Sinišu Vargu te opomenulo njegovog bivšeg zamjenika Marijana Cesarika, piše Hina.

Varga je kažnjen zbog dva kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer je kao ministar odobrio 50 tisuća kuna za organizaciju konferencije ‘Renesansa primarne zdravstvene zaštite’ u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), te stoga što je kao ravnatelj HZZO-a u KB Dubrava od veljače do listopada 2012. redovito obavljao poslove koji nisu bili edukativne naravi.

Varga je zbog udruge CIMS, čiji je i osnivač već kažnjen, no žalio se Upravnom sudu koji je žalbu djelomice uvažio. Povjerenstvo je Vargi izreklo sankciju od 15 tisuća kuna za vrijeme dok je bio ministar i pokrenulo novi postupak protiv njega, koji se odnosi na vrijeme dok je bio na čelu HZZO-a. Za poslove koje je obavljao u KB Dubrava, pak, kažnjen je s pet tisuća kuna.

Njegov bivši zamjenik Cesarik opomenut je zbog toga što nije sam dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a. Kao dužnosnik, on nije smio biti član tog vijeća, a Vlada ga, iako je to sam tražio nije razriješila s te funkcije. Cesarik je u očitovanje Povjerenstvu naveo da ne zna zašto Vlada to nije učinila.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.