Opsežno istraživanje nije pronašlo vezu: Upotreba marihuane ne zaglupljuje

Najveća longitudinalna studija na blizancima, koja je uključivala više od 3.000 adolescenata, pronašla je malo dokaza koji bi sugerirali da upotreba marihuane kod mladih ima direktni učinak na pad u intelektu.

Studija je analizirala rezultate dvije odvojene studije koje su preko jednog desetljeća pratile živote američkih blizanaca u adolescenciji i obje su otkrile da tinejđeri koji regularno koriste marihuanu nisu gubili više IQ bodova tijekom perioda pušenja marihuane od njihovih blizanaca koji nisu koristili marihuanu.

Percipirana veza između nestajanja inteligencije i korištenja marihuane prati se od 2012. kada su istraživači sa Sveučilišta Duke napravili studiju koja je zaključila da je redovna upotreba marihuane vjerojatno povezana s padom IQ-a, piše Science Alert.

Međutim, novo istraživanje, uključujući blizance, otkriva da ovaj koncept i nije u potpunosti sasvim onakav kakvim ga se ranije smatralo.

No, nastavak studije – također objavljene u Proceedings of the National Academy of Sciences – otkrila je da se mnogi faktori vežu za pad IQ-a, poput cigareta i upotrebe alkohola, slabog socioekonomskog statusa i mentalnih bolesti.

Stoga, unatoč uvriježenom vjerovanju da ste od trave gluplji, iz studije se ne vide konkretni dokazi koji bi poduprli tvrdnju.

Kako sve manje i manje tinejđera u Americi ne puši cigarete, nedavna studija primijetila je kako sve više tinejđera puši travu.

Izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkriva da je postotak studenata u srednjim školama koji samo puše travu u 2013. narastao na 10.2% za razliku od 1997. kada je taj postotak iznosio 4.2%.

No, kako marihuana utječe na mozak tinejđera?

Studija pokazuje da pušenje marihuane na adolescente ima učinke koji se vežu s učincima shizofrenije – tjeskobom, socijalnim povlačenjem i abnormalnim razinama dopamina. Ključni sastojak marihuane delta-9-tetrahidrokanabinol ili THC odgovoran je za ove učinke, koji se mogu nastaviti sve do odrasle dobi.

Dr. Steven Laviolette sa Zapadnog Sveučilišta u Kanadi naglašava činjenicu da je adolescencija kritično vrijeme za razvoj mozga, i iz tog razloga da je pušenje trave štetno za tinejđere.

Može li vas pušenje trave zaista zaglupiti?

Slijedeći više od 3.000 blizanaca, istraživači su pregledavali da li upotreba marihuane uzrokuje redukciju u pamćenju, smanjenoj inteligenciji, smanjenim verbalnim vještinama i slabijoj pažnji kod tinejđera, ili, jesu li ovo signali dubljih problema.

Tim se fokusirao na blizance obzirom da imaju isto zaleđe. Blizanci također dijele polovinu svih svojih gena.
‘To nam je omogućilo da kontroliramo zajedničke obiteljske varijable i zajedničke gene’, rekao je Joshua Isen sa Sveučilišta u Minnesoti, ko autor studije.

Isen i kolege testirali su kvocijent inteligencije blizanaca dva put u njihovim životima: između 9 i 12 godina – godinu dana prije nego su blizanci krenuli pušiti travu – i ponovo u dobi od 17 do 20 godina.

Kada su uspoređivali IQ s ne korisnicima marihuane, blizanci koji su upotrebljavali marihuanu nisu pokazivali promjenu u inteligenciji koja bi bila ikako drukčija od promjene koju su iskusili blizanci koji uopće nisu pušili travu, rekli su istraživači.

‘Otkrili smo da nema razlike između blizanaca u terminima koliko se promijenio njihov IQ’, rekao je Isen.
‘Naime, blizanac koji nije koristio marihuanu pokazao je isti pad IQ-a kao i onaj koji nije’.

Praćenje uzroka problema IQ-a do osobnih problema

Dr. Joseph Lee, medicinski direktor za mlade pri Hazelden Betty Ford Foundation, rekao je da su tinejđeri spremniji iskusiti pad u IQ iz nekoliko drugih razloga, poput emocionalnih previranja, obiteljskih problema ili nekih drugih faktora.

Ti su tinjeđeri više sumnjičavi prema upotrebi marihuane, ispijanju alkohola i pušenju cigareta u ranoj dobi. Zauzvrat, u većem su riziku za razvijanje problema kasnije u životu, kaže Lee.

I Lee i Isen kažu da bi upotreba marihuane trebala biti kao crvena zastava roditeljima da njihova djeca trebaju pomoć i da se s nečim bore.

Istraživači jesu otkrili da korisnici marihuane prolaze lošije od onih koji ne koriste u testovima vokabulara i općeg znanja, no nije otkrivena povezanost s učestalosti i količini upotrebe, što opet sugerira da je nešto drugo posrijedi, rekao je Nicholas Jackson sa Sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu.

‘Ako pušenje trave narušava rezutlate ispita, objašnjavaju istraživači, ljudi koji puše više trave trebali bi pokazivati lošije trendove od onih koji puše manje’. No, rezultati istraživanja to ne otrkivaju. Među korisnicima, onima koji su pušili više od 30 puta odnosno jednom dnevno u periodu više pod 6 mjeseci u nizu nisu pokazivali lošije rezultate.

Jackson i njegov tim sumnjaju da bi posrijedi moglo biti to da djeca koja su već loša u školi, ili imaju lošu izvedbu na nastavi, će češće doći u priliku da im se marihuana pruži u startu (da je probaju). Djeca, predisponirana na intelektualnu stagnaciju u osnovnoj školi su na putanji za buduću upotrebu marihuane, zaključuje studija.

‘Očajnički nam je potrebno više istraživanja o učincima koje marihuana ima na mozak’, rekao je Jackson.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.