Nakon mastektomije ženama nedostaju informacije o rekonstrukciji dojke

Žene koje razmišljaju o rekonstrukciji dojke nakon zahvata mastektomije možda nemaju sve činjenice potrebne kako bi napravile informiranu odluku, ukazuje mala američka studija.

Istraživači su analizirali podatke 126 žena koje su prošle ovaj zahvat i otkrili da većina žena raspravlja o rekonstrukciji sa svojim liječnikom, no tek 58% žena prisjeća se specifičnog razgovora o benefitima ove opcije, a samo 28% žena se sjeća razgovora u kojem se govorilo o rizicima zahvata, piše Reuters.

‘Ukoliko pacijentice ne razumiju u potpunosti svoje opcije, donose odluke koje nisu one opcije s kojima bi bile sretne’, rekla je vodeća autorica studije dr. Clara Nan-hi Lee sa Sveučilišta North Carolina.

Glavni rizik, koje bi žene trebale uzeti u obzir, su komplikacije poput odgođenog ozdravljenja ili infekcije, što je potencijal za opetovani kirurški zahvat i dulji period oporavka, rekla je Lee. Najveći benefiti mogu biti poboljšano zadovoljstvo s dojmom tijela nakon mastektomije i eliminiranje potrebe da se nosi proteza, dodaje Lee.

Većina žena s rakom dojke ima neki tip kirurškog zahvata – ili je riječ o lumpektomiji kod koje se odstranjuje maligno tkivo dok se štedi ostatak dojke, ili mastektomija kod koje se odstranjuje kompletna dojka. Nakon operacije, mnogo žena prima kemoterapiju kako bi se uništile ili preostale abnormalne stanice i smanjio rizik da se rak vrati.

Mnoge žene koje su prošle mastektomiju ne idu odmah na rekonstrukciju, međutim, ponekad zbog krivo interpretiranih uvjerenja to bi moglo odgoditi otkrivanje recidiva raka u budućnosti.

Procijeniti koliko dobro žena razumije razloge za i protiv rekonstrukcije, Lee i kolege pregledavali su podatke istraživanja na ženama kojima su odstranjene dojke na North Carolina Cancer Hospital, povezanoj sa Sveučilištem North Carolina.

Žene su odgovarale na pitanja kako bi se provjerilo znanje o rekonstrukciji. Sveukupno, prosječno znanje iznosilo je oko 59%.

  • Sedam od 10 žena točno je odgovorilo na najmanje polovinu pitanja

Znanje je, kako se pokazalo iz istog upitnika, mnogo gore kada je bila riječ o rizicima rekonstrukcije.

  • Tek 14% sudionica znalo je da rizik najvećih komplikacija unutar prve dvije godine nakon zahvata iznosi 16 do 40%. Većinu odgovora, žene su podcijenjivale rizik.
  • Tek četiri od 10 sudionica znalo je da žene imaju tendenciju biti podjednako zadovoljne nakon mastektomije bez obzira imaju li rekonstrukciju ili ne.
  • Tek šest od 10 žena znalo je da rekonstrukcija ne utječe na detekciju raka u budućim pregledima
  • I, dok rekonstrukcija ne utječe na šanse za povratak raka, tek tri četvrtine žena točno je odgovorilo na ovo pitanje

Ograničenja studije uključuje da se ona oslanjala tek na sudionice jedne klinike, kao i populaciju žena koja je možda bolje educirana i imućnija od tipične pacijentice koja boluje od raka dojke, naznačili su autori u Annals of surgery.

Iako je potrebno još istraživanja za boljim razumijevanjem koliko dobro žena razumije svoje opcije nakon mastektomije, rezultati otkrivaju da žene možda ne dobivaju informacije potrebne kako bi donijele pravu odluku, zaključuju autori.

Izbor oko rekonstrukcije u velikoj je mjeri osoban, no neke karakteristike pacijentice mogu je činiti boljim ili lošijim kandidatom za ovu opciju, kaže dr. Lisa Schneider, kirurginja s Institut for Advanced Reconstruction at the plastic surgery Center u Shrewsburyju, New Jersey.

Mlađe žene normalne tjelesne mase i bez većih zdravstvenih problema, osim raka, možda su bolji kandidati za rekonstrukciju, kaže Schneider, koja nije bila uključena u studiju.

Starije, pretile pacijentice, pušačice ili one s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa ili poremećaja krvarenja možda neće biti tako dobri kandidati za operaciju, rekla je Schneider. Neke žene s agresivnijim ili naprednijim tumorima možda će željeti i dodatnu kemoterapiju ili zračenje prije rekonstrukcije dojke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.