Kemikalije koje ometaju rad hormona pronađeni u popularnoj hrani

Novo izvješće otkriva, da tzv. ‘sigurna plastika’ možda i nije tako sigurna te da nova pakiranja hrane sadrže ftalate koje ulaze u upakiranu hranu.

Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) pronašla je kemikaliju koja narušava hormone u popularnim namirnicama poput svježeg kruha, pizzama s mesom i hamburgerima. Nacionalni regulatori otkrili su dvije vrste ftalata ili plastičnih omekšivača u nekim uzorcima hrane, piše Tech Times.

Nakon pretraživanja 30 kemikalija koje bi mogle ‘iseliti’ iz plastične ambalaže, studija otkriva nemjerljive razine za polovinu kemikalija. Međutim, vrlo niski ostaci kemikalija otkriveni su u malom broju uzoraka.

Agencija je rekla da su potrebna daljnja istraživanja za dvije kemikalije, od kojih su obe ftalati. FSANZ planira testirati širi spektar hrane za obavljanje pune dijetetske procjene izlaganja.

‘Otkrili smo vrlo male ostatke nekih kemikalija u malom broju uzoraka. Nakon poduzimanja vrlo konzervativne procjene sigurnosti na tim niskim razinama, FSANZ je zaključio da nema sigurnosnih problema’, rekao je izvršni direktor SteveMcCutcheon.

Iako je FSANZ rekao da pronađene razine ftalata u hrani nisu razlog za uzbunu, stručnjaci komentiraju otkriće na način da je svakako potrebno još istraživanja, naročito za dvije detektirane kemikalije.

‘Potencijalno zabrinjavajući rezultati’

‘Rezultati koje je objavio FSANZ potencijalno zabrinjavaju s obzirom na izloženost hrane na kemikalije ftalate. Naime, kao što je studija na životinjama pokazala, ftalati uzrokuju štetne učinke na razvoj i zdravlje. Ljudske studije biomonitoringa nastavljaju povezivati ftalate za zdravstvena stanja, rekla je dr. Catherine Itman, istraživačica predavačica fiziologije na Sveučilištu u Sunshine Coast.

‘Dakle, sve dok više studija ne bude učinjeno, bilo bi mudro biti oprezan’, dodala je.

Što su ftalati?

Ftalati su skupina kemikalija koje se koriste u širokoj paleti proizvoda kao što su igračke, vinil podne obloge, gelovi, ulja za podmazivanja, farmaceutika, vrećice krvi, odjeća, pakiranje hrane i cijevi. Mogu se naći i u nekim kozmetičkim proizvodima.

Točni zdravstveni učinci ftalata još uvijek nisu poznati. Prema izvješću stručnog vijeća iz 1998. -2000. Nacionalnog toksikološkog programa (NTP) 2000, reproduktivni rizici od izloženosti ftalata su minimalni. Drugi izvještaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u 2001. navodi da su tragovi ftalata otkriveni u urinu u malom uzroku populacije SAD-a.

Ljudski zdravstveni učinci ftalata još nisu u potpunosti poznati, no proučava ih nekoliko vladinih agencija, uključujući FDA, National Toxicology Program’s Center for the Evaluation of Risk to Human Reproduction.

Visoke razine ftalata, di(2-etilheksil) ili DEHP, mogu utjecati na razvoj muškog reproduktivnog sustava. Znanstvenici su povezali DEHP s toksičnosti testisa u studijama na životinjama. Dužnosnici su ovaj tip kemikalije otkrili u uzrocima hrane koju su testirali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.