EU parlament odbacio odredbu EK o dječjoj hrani

Zastupnici Europskog parlamenta većinom su glasova odbacili nacrt odredbe po kojoj bi dječja hrana u Europskoj uniji mogla sadržavati i do tri puta više šećera nego što preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnici Europskog parlamenta glasovali su u korist prijedloga rezolucije o dopuni Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća u vezi s posebnim zahtjevima u pogledu sastojaka i informacija za prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu, piše Hina.
Europarlamentarci su s 393 glasa ‘za’ i 305 protiv u srijedu izglasali veto na stupanje odredbe na snagu. Predstavničko tijelo EU ima ovlasti za rušenje ovakvih zakona i time je sporni prijedlog vraćen Europskoj komisiji na doradu.
Prijedlog Europske komisije da se gornja granica za udio šećera u hrani za bebe postavi na 30% izazvao je veliku buru u EU parlamentu. WHO preporuča ograničavanje unosa šećera na manje od 10% od ukupnog unosa energije.
Parlament u rezoluciji obrazlaže svoje protivljenje navodeći kako su predložene odredbe suprotne svim zdravstvenim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Uvođenje takve hrane, posebno u tako ranoj fazi, može doprinijeti rastućoj razini pretilosti djece i utjecati na razvoj sklonosti prema okusima koji se kod djece još razvijaju, navode EU parlamentarci. Naveden je i podatak kako je loša prehrana daleko najveći temeljni uzrok bolesti i smrti na svjetskoj razini, veći čak od duhana, alkohola i fizičke neaktivnosti zajedno.
Hrvatski zastupnici Biljana Borzan, Damir Škrlec, Ivan Jakovčić, Marijana Petir, Dubravka Šuica i Tonino Picula podržali su odbacivanje prijedloga Komisije.
‘Komisija je jednostavno prepisala odredbu iz 1996. prema kojoj hrana za bebe može sadržavati i do 30 posto šećera! To je suludo, WHO je 2015. objavila preporuku da se u hranu za bebe do dvije godine uopće ne bi trebalo dodavati šećeri i sol. U raspravi o kvaliteti hrane samoregulacija prehrambene industrije je moguće rješenje, no kada su u pitanju djeca, treba djelovati po propisima’, rekla je Borzan te dodala kako iz škola treba zakonom izbaciti nezdravu hranu te ograničiti reklamiranje takve hrane i pića djeci.

Bez pomaka: Objašnjenje EK isto kao i prije tri godine

‘Roditelji koji kupuju hranu za dojenčad i bebe to rade u uvjerenju da je takva hrana zdrava i zato je ova odredba potencijalno štetna. Obrazloženje koje smo dobili od Komisije je da Europska agencija za sigurnost hrane još nije izdala službene smjernice za određivanje gornjih preporučenih granica šećera u hrani. Međutim, identično objašnjenje smo dobili još 2013., dakle prošle su skoro tri godine bez pomaka. Je li to radi pritiska prehrambene industrije ili nekih drugih razloga, ne želim nagađati’, izjavila je Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta.
Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, podržao je spomenutu rezoluciju Zelenih/ESS-a te smatra kako ona predstavlja važan iskorak u zaštiti zdravlja djece i novorođenčadi, priopćeno je iz njegovog ureda.
‘Drago mi je što je Europski parlament podržao prijedlog naše rezolucije o dopuni Uredbe i tako odbacio usvajanje nacrta Komisije za EU pravila o dječjoj hrani koja bi omogućila znatno više šećera nego što je to preporučeno od strane WHO.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.