Upozorenje: Ne nasjedajte na lažne ljekarne!

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) obavještava struku i širu javnost o sve učestalijem, lažnom i nedopuštenom korištenju naziva ‘Ljekarna’ u imenima tvrtki.  

Kako tvrde, mnogi pravni ili fizički subjekti ‘evidentno’ žele dovesti korisnike svojih usluga u zabludu da je riječ o ‘pravoj ljekarni’ čime se narušava kredibilitet i vjerodostojnost ljekarničke struke i ljekarničke djelatnosti kao integrativnog dijela zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, piše farmaceut.org.

Poduzetnici trebaju poticati malo i privatno poduzetništvo, no u zakonski dozvoljenim okvirima, koji ne izigravaju kako zakonodavstvo tako niti pravo na sigurnost, zdravlje i zdravstvenu zaštitu u RH, navode farmaceuti. Isti poduzetnici zlorabe naziv ‘Ljekarna’ nemajući za to nikakvo zakonsko pravo. Pritom, koriste tržišne metode oglašavanja koje su u liječničkoj struci strogo zakonski regulirane, nanoseći tako štetu ljekarničkom zvanju i povjerenju u zdravstvenu zaštitu u kojoj ljekarnik sudjeluje, navodi HFD.

Zakon o ljekarništvu

Ljekarnička djelatnost definirana je Zakonom o ljekarništvu kao javna služba za opskrbu i izradu lijekova te opskrbu medicinskih proizvoda građanima koja se odvija u ljekarnama, u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite, a smiju je obavljati samo magistri farmacije (ljekarnici) s fakultetskom izobrazbom za zvanje magistra farmacije te odobrenjem za samostalni rad (licenca), upisani u registar pri Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Prema svemu navedenom, trgovina koja nema dozvolu Republike Hrvatske (čiji je postupak ishodovanja veoma složen) da opskrbljuje građane lijekovima ne smije u svom nazivu sadržavati riječ ‘Ljekarna’.

Nadalje, zabranjeno je korištenje naziva ‘Ljekarna’ pravnoj osobi koja ne obavlja ljekarničku djelatnost.

Problemi s kojima se suočava ljekarnička struka u Hrvatskoj zbog lažnih predstavljanja u javnosti:

  • Korištenje naziva ‘Ljekarna’ ili varijacije (biljna ljekarna, specijalizirana ljekarna, domaća ljekarna) za subjekte koji nemaju dozvolu za obavljanje ljekarničke djelatnosti u RH.
  • Lažno predstavljanje i korištenje naziva ‘Ljekarna’ na internetu (domene), bez dozvole za obavljanjem ljekarničke djelatnosti u RH
  • Lažno predstavljanje prekvalifikacijskih programa i progama za obrazovanje odraslih koji zavaravajućim sloganima nude prekvalifikaciju u srednju stručnu spremu koristeći izraze ‘postani farmaceut’. Farmaceutom (magistrom farmacije) se postaje nakon završenog fakultetskog obrazovanja.
  • Izravna prodaja lijekova i raznih dodataka prehrani i sl. putem interneta pod imenom ‘Ljekarna’, posredovanje u prodaji lijekova putem stranih sumnjivih online ljekarni, nuđenje savjeta Ljekarnika.

Dodaci prehrani u slobodnoj prodaji

Jasno je zbog čega je Hrvatsko Farmaceutsko Društvo regiralo na korištenje ljekarničkog znaka te korištenje naziva Ljekarna, međutim, ostaje nejasno zbog čega reakcija uključuje i dodatke prehrani koji se u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji nalaze u slobodnoj prodaji.

Konkretnije, dodaci prehrani poput vitamina, minerala i slično mogu se kupiti u drogerijama i raznim drugim maloprodajama i zapravo podliježu Zakonu o hrani i pravilnicima koji reguliraju dodatke prehrani, a ne Zakonu o lijekovima ili Zakonu o medicinskim proizvodima.

Za primjer, kada bi korisnik htio u takvoj maloprodaji kupiti šumeći vitamin C koji je uglavnom registriran kao dodatak prehrani, o proizvodu ga može savjetovati bilo koja osoba zaposlena u takvoj maloprodaji – bez obzira na to koje je struke, pa tako i farmaceutske.

Međutim, važno je istaknuti da se savjetovanje o lijekovima i pravilnoj uporebi lijeka može, sukladno Zakonu, odvijati isključivo u ljekarni ili liječničkoj ordinaciji i to smije raditi isključivo magistar farmacije ili liječnik. Kada bi se savjetovanjem o uporebi lijekova ili medicinskih proizvoda bavio netko drugi, lažno se predstavljajući kao ljekarnik ili liječnik, to bi doista bilo sporno i zavaravajuće.

Čak štoviše, Hrvatsko farmaceutsko društvo je i samo navelo u reagiranju da je ljekarnička djelatnost zakonom definirana na način da se osigurava opskrba lijekova i medicinskih proizvoda, dok se dodaci prehrani niti u reagiranju HFD-a, niti u citiranom zakonu ne navode kao izričita nadležnost ljekarni i ljekarnika.

Tko stvarno smije savjetovati?

Međutim, savjetovanje o kozmetici, dodacima prehrani, što primjerice uključuje i preparate sportske prehrane (proteini i slično) koji se tradicionalno vrlo rijetko prodaju u ljekarnama nije prema odredbama postojećih propisa zabranjeno niti jednoj struci, a ako takvo savjetovanje radi magistar farmacije, liječnik, nutricionist ili koji drugi stučno osposobljeni kadar, za korisnika može biti samo dodatna pogodnost. Nadalje, zakon ne zabranjuje zapošljavanje i savjetovanje o dodacima prehrani (ne i lijekovima i medicinskim proizvodima!) na bilo kojoj lokaciji na kojoj se takvi proizvodi mogu pronaći, bilo u trgovinama ili putem interneta.

Čak štoviše, u Hrvatskoj postoje mnogi zdravstveni online portali gdje korisnike i pacijente liječnici savjetuju putem Interneta, uz dužne napomene da online savjetovanje ne može zamijeniti posjet liječniku ili ljekarniku. Važno je istaknuti, da je inicijativa HFD-a hvalevrijedna jer je problem krivotvorenih lijekova te nadriliječništva i nadriljekarništva sve veći – međutim, dodaci prehrani i kozmetika nisu niti lijekovi niti medicinski proizvodi o čemu pacijente savjetovati smiju isključivo liječnici koji takve terapije ordiniraju i ljekarnici koji takve lijekove izdaju i sudjeluju u liječenju pacijenta.

HFD poziva građane da prijave sve prekvalifikacijske programe i programe za obrazovanje odraslih koji se reklamiraju kroz razne kanale kao programi temeljem kojih se ‘postaje farmaceut’, čime se u svrhu privređivanja dobiti iskorištava i narušava dojstojanstvo i vrijednost zvanja magistra farmacije koji su stekli diplomu, a koje nosi specifična stručna znanja i kompetenciju.

Namjerno dovođenje korisnika usluga u zabludu i lažno predstavljanje kao ljekarna može značiti i prijetnju našem zdravlju, a ujedno su za sve prekršitelje predviđene kazne u slučaju ako u pravnom prometu posluje kao Ljekarna, a ne obavlja ljekarničku djelatnost i za to ima važeće dozvole.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.