Predsjednik Obama Zakonom zabranio mikrogranule u proizvodima

Gelovi za tuširanje i umivanje lica s mikrogranulama su prošlost. Barem u Americi.

Ove malene plastične mikroperle kojima trljate kožu lica i tijela zabranjene su u Sjedinjenim američkim državama od zadnjeg dana prosinca 2015., piše CNN.

Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je Zakon kojim se zabranjuje prodaja i distribucija proizvoda koji sadržavaju mikroperle.
Zakonom bi se trebali sačuvati nacionalni tijekovi vode i život u morima, rijekama i jezerima.

Mikroperla je bilo koja čvrsta plastika manja od 5 milimetara, a koristi se za svrhe pilinga ili čišćenja kože, prema novom zakonu.

Te sićušne plastične čestice postale su sveprisutne u rasponu od pilinga za tijelo do zubne paste. One pružaju osjećaj pilinga za korisnike i dizajnirane su da odlaze u kanalizaciju. No, budući da su napravljene od plastike, mikroperle se ne otapaju i mogu predstavljati prijetnju okolišu.

U rujnu, studija objavljena u Environmental Science $ Technology izvijestila je da je više od 8 milijardi mikrogranula ulazilo u vodena staništa SAD-a dnevno. Volumen je bio dovoljan da se prekrije površina 300 teniskih terena svaki dan.

Mikročestice su pridonijele povećanju mikroplastičnih zagađivača oceana našeg planeta i jezera, kažu znanstvenici.

Ne samo da se teško čiste jer su veličine glave iglice, nego predstavljaju golemu prijetnju za vodeni svijet, rekli su znanstvenici.

Može se dogoditi da neki morska životinja lako zamijeni malenu plastiku za česticu hrane. Znanstvenici su istraživali da li mikroplastika utječe na zdravlje morskog života jednom kada se proguta, kao i to kako se čestice plastike ponašaju u ljudima nakon što ih pojedemo s morskim plodovima, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.