Kobalt u vašem mobitelu možda je iskopalo sedmogodišnje dijete

Na tisuću djece, neka u dobi i od sedam godina rade težak fizički posao u opasnim rudnicima kako bi proizveli mineral koji napaja mobilne telefone, kompjutere i baterije širom svijeta.

Kobalt koji se upotrebljava u baterijama telefona, laptopa i električnih automobila mogao bi dolaziti iz rudnika Demokratske Republike Kongo koji upotrebljava dječji rad.

U utorak, najpoznatiji elektronički brandovi, uključujući Sony, Apple i Samsung otpuženi su za nepoduzimanje apsolutno nikakvih postupaka (u domeni neodgovornosti) oko opskrbe nekih sirovih komponenti za tehniku, a koje se nalaze u Demokratskoj Republici Kongo.

‘Velike kompanije nisu napravile ‘osnovnu provjeru’ kako bi se osiguralo da se kobalt iz rudnika iskopan od strane djece ne upotrebljava u njihovim proizvodima’, objavio je Amnesty International i Afrewatch u velikom novom izvješću.

‘Golem je paradoks digitalnog doba da su neke od najbogatijih i najinovativnijh svjetskih kompanija u stanju na tržište staviti nevjerojatno sofisticirane uređaje bez potrebe da pokažu gdje su nabavili sirovi materijal za svoje komponente’, rekao je izvršni direktor Afrewatcha Emmanuel Umpula.

Izvješće prati prodaju kobalta, koji se koristi u litij-ionskim baterijama, iz rudnika u kojima djeca i odrasli rade u iznimno opasnim uvjetima.

‘Zloupotreba u rudnicima ostaje izvan vidokruga i van pameti jer u današnjem globalnom tržištu potrošači pojma nemaju o uvjetima u rudniku, tvornici i proizvodnim linijama. Otkrili smo da trgovci kupuju kobalt bez da postave pitanje gdje i kako se kopalo’.

Kada su kontaktirale Amnesty i Afrewatch, kompanije su navele da imaju ‘politiku nulte tolerancije’ na dječi rad. No, kritičari kažu da postoji vrlo malo regulacija rudnika DRK i globalnog tržišta kobalta.

Uvjeti rada ne postoje

Rudari koji rade u područjima u kojima CDM (najveća podružnica Huayou Kobalta, kineske tvrtke) kupuje kobalt suočeni su s dugoročnim oštećenjima zdravlja i visokim rizikom od kobne nesreće. Najmanje 80% rudara umrlo je ispod zemlje u DRK između rujna 2014. i prosinca 2015. godine. Točan podatak koliko nesreća se dogodilo ostaje nezabilježen, a tijela ostaju zakopana u ruševinama.

Istraživači Amnesty Internationala otkrili su da većina rudara duge radne sate provodi bez zaštitne opreme, poput rukavica, odjeće ili maske za lice koja bi ih minimalno zaštitila od raka pluća ili bolesti kože.

Istraživači su intervjuirali 17 djece u pet rudnika gdje djeca, tvrde, prekopavaju stijene u potrazi za kobaltom. U 2014. otprilike 40.000 djece radilo je u rudnicima diljem južne DRK, a mnoga su baš iskopavala kobalt, objavio je UNICEF.

Djeca u nereguliranim rudnicima i poljima kobalta mogu raditi i do 12 sati za 1-2 dolara dnevno gdje su postavljena mala, ako i takva sigurnosna pravila.

DRK proizvodi najviše kobalta na svijetu

Demokratska Republika Kongo proizvodi najmanje 50% svjetskog kobalta. Većina rudnika kobalta u nereguliranom sektoru Konga prodana su kineskim tvrtkama koje se bave taljenjem, a koje opskrbljuju komponente baterije mobitela.

Pod međunarodnim vodstvom, od proizvođača se očekuje da ulazi u trag mineralima iz ekstrakcije, okolnosti ektrakcije i njegovog izvoza.

Apple je rekao da će ‘svaku pritužbu shvatiti ozbiljno i istražiti sve optužbe, Sony je rekao da provodi istragu, a Microsoft je rekao da se više ne opskrbljuju kobaltom od kineskih tvrtki upletenih u suradnju s Kongom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.