Fibrilacija atrija: Nepravilni otkucaji srca ‘riskantniji za žene’

Nepravilni otkucaji srca u veći rizik stavljaju žene od muškaraca, rezultati su pregleda 30 studija, koje su uključivale 4 milijuna pacijenata.

Žene koje imaju fibrilaciju atrija (FA) u dva su puta većoj vjerojatnosti da dožive fatalnu bolest srca ili moždani udar, piše BBC. Žene mogu možda manje dobro odgovarati na lijekove protiv fibrilacije atrija, ili im se dijangoza postavlja kasnije nego muškarcima.

‘Jedna je mogućnost da su žene s FA neliječene u odnosu na muškarce, rekao je Connor Emdin i kolege sa Sveučilišta Oxford.

U međuvremenu, stručnjaci kažu da bi liječnici trebali biti svjesni ovog otkrića jer se mnogo toga više može napraviti kako bi se spriječile smrti koje se daju izbjeći.

Što je fibrilacija atrija?

Oko milijun ljudi u Velikoj Britaniji ima fibrilaciju atrija. Možete provjeriti imate li ju možda tako da stavite dva prsta na puls na oko 30 sekundi. Povremena iregularnost pulsa, poput propuštenih otkucaja ili dodatnih otkucaja je česta i ne treba brinuti. No ako vaš puls stalno ima nepravilni uzorak trebali biste posjetiti liječnika.

Također otkucaji mogu biti i veoma brzi, više od stotinu otkucaj au minuti čak i kad odmarate , što dovodi do vrtoglavica i otežanog disanja.

Lijekovi mogu kontrolirati fibrilaciju atrija i smanjiti rizik od moždanog udara (ugrušak ili krvarenje u mozgu). Kod pacijenata s fibrilacijom atrija, gornje komore srca – atrija – stežu se nasumično i ponekad toliko brzo da se srčani mišići ne mogu ispravno opustiti između kontrakcija, što dovodi do smanjenja njegove učinkovitosti.

June Davison, iz Britanske fondacije za srce, rekao je da je fibrilacija atrija poddijagnosticirana i kod muškaraca i žena.

‘Važno je da zdravstvene ustanove za prevenciju i liječenje fibrilacije atrija uzmu u obzir različite učinke na spol ili stanje, rekla je Davison.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.