Cjepivo protiv Denga groznice znanstvenici testiraju na 17. 000 volontera

Znanstvenici su pokrenuli opsežno kliničko istraživanje – u kojem se nadaju da će upisati 17.000 zdravih volontera koji će se testirati na sposobnost cjepiva protiv denga groznice, odnosno prevencije iste. 

Eksperimentalno cjepivo TV003 koje su razvili znanstvenici s Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID), ulazi u kontroliranu, placebo multicentričnu fazu 3 istraživanja. Cjepivo je stvoreno u brazilskom gradu Sao Paulu, piše Tech Times.

Direktor NIAID-a dr. Anthony Fauci kaže da su znanstvenici proveli godine razvijajući i testirajući kandidate dengua cjepiva dizajniranog za proizvodnju antitijela protiv sva četiri serotipa virusa: DEN-1, DEN-2, DEN-3, DEN-4, koji se prenose komarcima Aedes aegypti.

Ranija ispitivanja provedena u SAD-u, dodaje Fauci, obećavaju kod poticanja snažnog imunološkog odgovora nakon samo jedne doze cjepiva.

‘Obzirom da je utjecaj denga groznice u Brazilu posebno velik i zemlja ima izvrsnu infrastrukturu, zemlja je idealno mjesto za testiranje kanadidata cjepiva’, objašnjava dr. Fauci.

Groznica denga najčešće se javlja u tropskim zemljama, gdje je oko polovine svjetske populacije u opasnosti od zaraze. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu se svake godine zarazi oko 400 milijuna ljudi, što je dovelo do 500.000 hospitalizacija.

Samo u Brazilu, prošle godine zabilježeno je preko 1.5 milijuna slučajeva denga groznice.

Jednom kada se pojedinac zarazi jednim tipom virusa denge, on/ona dobiva imunitet za navedeni tip virusa, no ne i za ostala tri. U stvari druga infekcija denge različite vrste može biti mnogo ozbiljnija.

Ovaj razvoj cjepiva stiže za petama pojave virusa Zike u Brazilu i drugim američkim zemljama, što je navelo američke zdravstvene vlasti da izdaju posebno upozorenje trudnicama koje planiraju putovati u 14 zemalja pogođenih virusom Zika.

Pojava virusa Zike u Brazilu poklopila se s porastom dokumentiranih slučajeva mikrocefalije, urođene mane koju obilježava teška mana glave, s nerazvijenom glavom i mozgom – ili smrću beba.

Zika i denga su srodni virusi i šire se od iste vrste komarca. No, dok Zika i treći srodnik chikungunya, rijetko vode prema ozbiljnim bolestima, denga može biti fatalna. Naime hemoragična groznica praćena je tjelesnim bolovima i komplikacijama koje vode do krvarenja i šoka.

Novo ispitivanje cjepiva protiv denge planira regrutirati 17. 000 zdravih ljudi od 2 godine do 59. Dvije trećine volontera primit će jednu dozu cjepiva, dok će trećina primiti placebo.

Volonteri će se pratiti pet godina, a istraživači se nadaju da će dobiti uvid u učinkovitost cjepiva u manje od dvije godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.