Biden obećao brže američko odobrenje koktela lijekova protiv raka

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u utorak da će ubrzati odobrenje nove kombinacije lijeka u njegovoj Vladi koji bi rak izliječio ‘jednom za svagda’.

Biden, čiji je sin prošle godine preminuo od raka mozga, svoje je planove izložio na Svjetskom gospodarskom forumu međunarodnih stručnjaka raka u Davosu, piše Reuters.

Takozvana kombinirana terapija polako sve češće dolazi kao središnja borba protiv tumora, od kada su znanstvenici ‘otključali’ različite genetske čimbenike koji potiču rast stanica. No, dovođenje ovog koktela na tržište može biti polagan i skup posao.

Biden je rekao kako je ugostio tri neimenovane velike farmaceutske kompanije kao i direktora Američke administracije za hranu i lijekove (FDA) na kojem su se obje strane obvezale učiniti više kako bi što prije dobili nove koktele lijekova za pacijente.

‘Šef FDA obvezao se da će se svi kretati puno brže u odobravanju kombinacije’, rekao je Biden.

Istovremeno, rukovodstvo farmaceutske industrije govori da su ‘otvoreni za drugačije načina poslovanja’, sve kako bi se osiguralo da se obećavajući lijekovi različitih kompanija testiraju zajedno što je prije moguće, dodao je.

Stručnjaci za rak posebno su uzbuđeni obećanjem novih imunoterapijskih lijekova, koji pomažu imunološkom sustavu da se bori protiv tumora i koji su se pokazali kao vrlo djelotvorni kada se koriste s drugim lijekovima.

Francis Collins, direktor Američkog nacionalnog instituta za zdravlje opisuje potencijal lijekova kao onaj koji ‘oduzima dah’.

No, ovakvi imunoterapijski lijekovi su skupi – tipično koštaju preko 100.000 američkih dolara godišnje po pacijentu – i kompanije su tradicionalno u obrambenom stavu oko dijeljenja medicinskih eksperimenata u ranoj fazi.

Obamin poziv da ‘Amerika postane zemlja koja će izliječiti rak jednom za svagda’, u posljednjem obraćanju o stanju nacije bio je kriticizam nekim znanstvenicima zbog pretjerano pojednostavljenog pristupa ovoj bolesti.

Posljednja vladina inicijativa odjekuje još od američkog predsjednika Richarda Nixona, te neuspješnog ‘Rata protiv raka’ 1970. e godine od kada su znanstvenci otkrili da je rak zapravo stanje stotinu različitih bolesti, umjesto samo jednog poremećaja.

Biden je kompleksnost ove bolesti priznao u Davosu:

‘Nisam dovoljno naivan da mislim ili da predložim da ćemo imati lijek za svaki rak u svijetu u bliskoj budućnosti’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.