Studija povezala siromaštvo i dječju depresiju

Odrastanje u osiromašenom okolišu povezano je s brojnim negativnim učincima. Sada je grupa znanstvenika sa Sveučilišta St. Louis u stanju pronaći vezu između siromaštva i izmijenjenom povezanosti mozga i dječje depresije.

Znanstvenici su uspjeli otkriti da djeca iz siromašnih obitelji imaju moždanu povezanost različitu od djece iz bogatih obitelji, piše Tech Times.

Posebno odstupanje primjećeno je u hipokampusu i amigdali, područja odgovorna za kognitivne i emocionalne procese u mozgu. Istraživači su opisali moždanu povezanost u tim regijama kao slabiju kod siromašne djece nego kod djece iz bogatih obitelji.

Tim je primijetio da stupanj slabosti u povezanosti mozga ovisi o razini siromaštva kojem je dijete izloženo. Stoga, što je obitelj siromašnija slabije su veze hipokampusa i amigdale prema drugim djelovima mozga.

Osim slabih veza mozga, autori otkrivaju da siromašna predškolska djeca imaju veći rizik od razvoja kliničke dperesije kada navrše 9 ili 10 godina. Međutim, istraživači također napominju da se promjene mogu zaustaviti odgojem od strane roditelja.

Kako bi obavili svoje studije, istraživači su identificirali djecu u dobi između 3 i 5 godina koja su pohađala vrtić. Tada su proveli godišnje bihevioralne procjene sve dok djeca nisu napunila 12 godina.

Zdrava djeca i ona koja su pokazala znakove kliničke depresije podvrgnuta su MRI kada su navršili školsku dob od 7 do 12 godina. Stručnjaci su tada proučavali funkcionalnu povezanost s lijevim i desnim hipokampusom i amigdalom dok miruju.

Glavna autorica Deanna M. Barch kaže da rezultati studije ne znače nužno da će siromašna djeca imati težak život

‘Mnoge stvari mogu se učiniti za poticanje razvoja mozga i pozitivan emocionalni razvoj’, kaže ona.

‘Studija potiče ljude da zapamte da štetne stvari, koje se događaju u ranim fazama života, utječu na razvoj i funkcioniranje mozga’.

Studija je objavljena u  The American Journal of Psychiatry 15. siječnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.