Borzan: Protiv debljine promjenama u proizvodnji, preradi i oglašavanju hrane

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan zauzima se, zajedno s nizozemskom ministricom zdravlja Edith Schippers u Bruxellesu za promjene u proizvodnji, preradi, pakiranju i oglašavanju hrane u borbi protiv debljine.

Sve to zbog alarmantnih brojki iz Europe gdje je broj pretilih dosegao alarmantne razmjere, a posebno su ugrožena djeca, piše Hina.

Obzirom da Nizozemska u prvom polugodištu predsjedava Vijećem UN-a, njezini ministri žele poboljšati suradnju s parlamentom i zastupnicima u njemu.

Debljina nekad i danas

Dok su prije desetak godina službeni podaci pokazivali da povećanu tjelesnu masu ima 10.5 % djece u Hrvatskoj, njih 3.8% je bilo pretilo. Današnji pak podaci HZJZ-a govore da čak 26.4 % djece ima prekomjernu težinu, a čak 11.2% ih je pretilo. S ovim brojkama Hrvatska je zauzela 7. mjesto u Europi s prekomjernom težinom.

Teme konferencije koju dogovaraju zastupnici s ministricom Schippers bile bi smanjenje soli, šećera, zasićenih masnih kiselina i kalorija u prehrani kroz inovacije i promjenu sastava hrane kao i suradnja proizvodnog sektora i državnih vlasti u borbi protiv prekomjerne težine i pretilosti.

Plan na razini cijele EU

No, ovakav plan se treba napraviti na razini cijele Europe, jer pojedine prehrambene industrije zemalja koje bi individualno donijele odluku bi propale. Naime, zbog otvorenog tržišta Europe ljudi bi jednostavno kupovali nezdravu hranu uvezenu iz Belgije ili Njemačke, kaže Schippers.

Pretilost djece je problem čijem rješavanju treba pristupiti od samog početka, stoga je veliku buru u Europskom parlamentu podigao prijedlog Europske komisije da se gornja granica za udio šećera u hrani za novorođenčad postavi na 30%. Odbor za okoliš, zdravstvo i hranu EP-a promptno je stavio veto na taj prijedlog.

‘Komisija je jednostavno prepisala odredbu iz 1996. prema kojoj hrana za novorođenčad može sadržavati i do 30 posto šećera! To je suludo, Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. je objavila preporuku da se u hranu za djecu do dvije godine uopće ne bi trebalo dodavati šećeri i sol. Nadam se da će sljedeći tjedan odluka odbora velikom većinom biti potvrđena na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. U raspravi o kvaliteti hrane samoregulacija prehrambene industrije je moguće rješenje, no kada su u pitanju djeca, treba djelovati propisima,’ rekla je Borzan te dodala kako iz škola treba zakonom izbaciti nezdravu hranu te ograničiti reklamiranje takve hrane i pića djeci, navodi se u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.