Zeleno lisnato povrće, mrkva i repa smanjuju rizik glaukoma za 30%

Zeleno lisnato povrće dugo se povezuje sa zdravstvenim benefitima jer su puni minerala, vitamina i vlakana koji štite tijelo od niza bolesti kao što su bolesti srca i dijabetesa.

Sada, nova studija nudi novi dokaz koji podržava dijetu bogatu zelenim povrćem. Istraživači su pronašli vezu između visokog unosa zelenog lisnatog povrća i smanjenog rizika od vodećeg svjetskog uzroka nepovratne sljepoće, piše Tech Times.

Primarni glaukom otvorenog kuta ili POAG, je progresivno stanje koje se najčešće događa kod odraslih iznad 50 godina života. Pogađa oko 1% američke populacije.

POAG se ispočetka ne pokazuje kao oteklina ili drugim simptomima koji ukazuju na problem. Tlak u oku postepeno se povećava i rožnica se adaptira bez da naotiče. Pogođeni, često saznaju da imaju problem tek kada je njihov vid već umanjen. Jednom kada se ovo dogodi, šteta je često nepovratna.

Tim istraživača, međutim, identificirao je prirodan način u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti. Otkrili su da usvajanje prehrane bogate nitratima, prvenstveno iz zelenog povrća, može značajno smanjiti vjerojatnost od razvoja POAG-a.

Nitrati su prirodno prisutni u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata, brokula i zelja. Mogu se naći i u drugom povrću kao što su mrkva i repa.

Za studiju objavljenu u JAMA Ophthalmology 14. siječnja, Jae Kang s Harvard Medical School i kolege pratili su 63.893 žena i 41.094 muškaraca. Od njih, 1.483 razvilo je POAG tijekom perioda studije.

Istraživači su otkrili da su sudionici, koji su prijavili veću konzumaciju zeljastog zelenog povrća, što je rezultiralo povećanjem razina nitrata, imali do 30% smanjeni rizik od razvoja ovog problema oka.

Ova skupina sudionika također je imala između 40 i 50% manji rizik od razvoja podtipa stanja poznatog i kao gubitak paracentralnog vizualnog polja (VF), koji je povezan s disfunkcijom u autoregulaciji protoka krvi.

Kang i kolege kažu da rezultati njihove studije mogu imati važne implikacije za POAG jednom kada se veza smanjenog POAG-a i povećanog unosa nitrata i zelenog lisnatog povrća utvrdila.

‘Prehrana bogata nitratima i zelenim lisnatim povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od POAG-a, posebice POAG-a s ranim paracentralinim gubitkom VF u dijagnozi’, naveli su istraživači u svojoj studiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.