Kanadski vrhovni sud odobrio eutanaziju

Vrhovni sud Kanade u petak je presudom dozvolio liječnicima eutanaziju diljem zemlje pod određenim okolnostima, dajući Vladi više vremena za donošenje zakona koji uređuje praksu.

Odluka je donesena nakon što su dužnosnici potvrdili da je pacijentu već osigurana pomoć da umre u francuskoj govornoj pokrajini Quebec, piše Reuters.

Sud je poništio zabranu liječnički potpomognutog samoubojstva prošle veljače, stavljajući Kanadu u društvo nekoliko zapadnih zemalja koje su ozakonile praksu. No, sud je rekao da odluka na snagu neće stupiti još godinu dana, što je Vladi dalo vremena za izradu zakona.

Rad na zakonu izašao je iz rasporeda zbog izbora u listopadu i poraza konzervativne vlade premijera Justina Trudeaua. Novoizabrani ministar pravosuđa zatražio je suspenziju idućih šest mjeseci.
Umjesto toga, sud je dao zeleno svjetlo za početak realizacije potpomognutog samoubojstva pod određenim okolnostima, a saveznoj vladi odobrio još četiri mjeseca da iziđe s nacionalnim zakonom.

Kanadska vlada rekla je da poštuje presudu i da će dodatno vrijeme pomoći da razvije pristup ‘koji će šttititi najugroženije među nama, poštujući urođeno dostojanstvo svih Kanađana’.

Ankete pokazuju da potpomognuto samoubojstvo ima široku potporu javnosti no pitanje je podijelilo političare u Parlamentu i napore u tome kako zaštititi najranjivije Kanađane, poštujući njihova prava i izbore na kraju života.

Sud je presudio da će liječnicima biti dopušteno da olakšaju smrti pacijenata u Quebecu, gdje je zakon na snagu stupio u prosincu.

Od promjena pokrajinskog zakona 10. prosinca, jedna je osoba umrla uz pomoć potpomognutog samoubojstva u gradu Quebecu, rekla je glasnogovornica Centra za zdravlje i socijalne usluge za regiju Quebec.

‘Ne postoji način da se kaže da li je ovo prvo podržano samoubojstvo pod novim zakonom jer Quebec još ne vodi takve statistike’, rekla je Joanne Beauvais, glasnogovornica pokrajinskog ministra zdravlja Gaetana Barrette.
Vrhovni sud odredio je da ljudi izvan Quebeca mogu primijeniti njihov pokrajinski Viši sud za sudskim odobrenjem ‘onim koji žele ostvariti svoja prava’ na potpomognuto samoubojstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.