Znanstvena zajednica EU podijeljena oko učinka glifosata na zdravlje ljudi

Glavno europsko tijelo za sigurnost hrane napisao je grupi od gotovo 100 starijih znanstvenika da snažno odbacuje njihov kriticizam oko sigurnosti glifosata, sastojka u ubojici korova.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) koja savjetuje kreatore politike Europske unije, izdala je mišljenje u studenom kako glifosat vjerojatno neće izazvati rak, piše Reuters.

Mišljenje je u suprotnosti s pogledom Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), čiji je zaključak da glifosat vjerojatno izaziva rak izazvao bijes aktivista za zaštitu okoliša i podijelila znanstvenu zajednicu.

IARC je u ožujku izvijestio da je glifosat ‘vjerojatno kancerogen za ljude’ dok grupe za zaštitu okoliša pozivaju na zabranu glifosata.

‘Manjkav nalaz EFSA-e’

96 akademika iz cijelog svijeta potpisalo je otvoreno pismo povjereniku Europske komisije Vytenisu Andriukaitisu, s datumom od 27. studenog, pozivajući vlasti EU da ignoriraju mišljenje glavnog europskog tijela za sigurnost hrane.

‘Pozivamo vas i Europsku komisiju da zanemarite manjkav nalaz EFSA-e o glifosatu u vašem formuliranju o zdravlju glifosata i okolišnoj politici Europe’, stoji u pismu.

Pismo koje poziva na ‘transparentan, otvoren i vjerodostojan pregled znanstvene literature’ napisao je Christopher Portier iz američke nevladine organizacije Fonda za zaštitu okoliša. Portier je također specijalist koji se konzultirao na istraživanju IARC-a kada je provodio istraživanje o glifosatu biotehnološke kompanije Monsanto.

Mišljenje EFSA-e moglo bi voditi tomu da 28 država članica EU obnove odobrenje za glifosat, koji je u upotrebu doveo koji je u upotrebu donio Monsanto 1970-ih i koristi se u njihovom najprodavanijem proizvodu Roundupu i mnogim drugim herbicidima diljem svijeta.

Odgovor EFSA-e Portieru

U odgovoru Portieru od 13. siječnja, izvršni direktor EFSA-e Bernhard Url opisuje glifosat kao ‘pitanje od žive rasprave’ te kaže: ‘Ne slažem se s tvrdnjom da EFSA nije primijenila objektivne i otvorene kriterije za svoju procjenu, napisao je Url u svom pismu.

Url kaže da će predstavnici EFSA-e i IARC-a održati sastanak u Bruxellesu početkom ove godine kako bi razjasnili razlike u mišljenju između dva tijela i da ocjene IARC-a u tom smislu ‘predstavljaju prvi korak’. Izvori EU, kažu da će se sastanak vjerojatno održati u Bruxellesu sredinom veljače.

EFSA, sa sjedištem u talijanskom gradu Parmi, također ističe da je njihov odgovor išao Portieru i znanstvencima koji su potpisali pismo, ne IARC-u.

‘Ne bismo trebali usporediti ovu prvu procjenu sa sveobuhvatnom procjenom opasnosti koju je proveo autoritet poput EFSA-e, a koji su dizajnirani za podršku regulatornog procesa za pesticide u bliskoj suradnji s državama članicama u EU’, rekao je Url.

Nitko u Europksoj komisiji ili Monsantu nije bio dostupan za komentar. Glasnogovornica IARC-a rekla je da je da u ovom trenutku također ne žele komentirati išta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.