Rizik genitalnog sakaćenja američkih djevojčica se utrostučio

Više od pola milijuna žena i djevojaka u SAD-u živi u riziku od genitalnog sakaćenja, broj koji se utrostručio posljednjih nekoliko godina zbog porasta imigranata iz zemalja gdje je ova praksa uobičajena, objavila je Vlada u svojoj studiji.

Broj američkih žena i djevojaka koje su bile podvrgnute proceduri je nepoznat zbog nedostatka pouzdanih podataka, kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U izvješću se navodi da je oko 513.000 žena i djevojčica, koje su rođene ili čiji su roditelji nacionalnosti gdje je žensko rezanje tradicija, u riziku od ove procedure, piše Reuters.

Žensko obrezivanje genitalija ostaje i dalje tradicionalno u mnogim afričkim zemljama kao što je južna Azija i Bliski Istok, dok Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 140 milijuna žena u svijetu trenutno izloženo toj praksi.

Pocedura sakaćenja uključuje odstranjenje vanjskih genitalija, i  nezakonita je 20 godina u SAD-u.
‘Ovo pokazuje da to nije nešto što se samo događa ‘tamo negdje’, nego nešto što se događa i u ovoj zemlji’, rekla je Shelby Quast, direktorica Americas Equality Now, globalne grupe koja radi kako bi se okončalo žensko sakaćenje i rezanje genitalija.

‘Te djevojčice su Amerikanke kao bilo koje druge američke djevojčice, no suočavaju se s nečim što jako mijenja život’.

Rizik je, prema izvješću, narastao četiri puta za američke djevojčice mlađe od 18 godina. Drevni ritual, često omotan velom tajnosti i naširoko osuđivan kao ozbiljno kršenje ženskih prava, uzrokuje mnoge zdravstvene probleme koje mogu biti fatalne.

Studija navodi da žene i djevojke čije obitelji imaju korijene u Egiptu, Etiopiji i Somaliji su u najvećem riziku od ovog rituala u SAD-u.

‘Povećanje broja žena u riziku rezultira od činjenice da američka populacija podrijetlom iz zemalja FGM/C (female genital mutilation circumcision/cutting) bilježi snažan rast posljednjih desetljeća’, navodi studija, objavljena online u Public Health Reports.

513.000 žena i djevojčica bile su u riziku 2012., što su najsvježiji dostupni podaci, što je više nego trostruko od broja od 168.000 u CDC-evoj studiji prije toga iz 1990., navodi se u priopćenju.

‘Neki imigranti šalju svoje kćeri nazad u njihove zemlje u nečemu što se zove ‘rezanje odmora’, što je također nezakonito prema američkom zakonu’, navodi se dalje u studiji.

CDC pojačava svijest javnosti i podržava snažnije provedbe zakona, kaže Quast, dodajući da mnogi zdravstveni djelatnici i nastavnici nisu svjesni zakona i da bi trebali proći obuku kako bi bili podrška djevojčicama koje su prošle proces ili koje su u riziku od istog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.